O nouă lovitură pentru Huawei. Raportul Uniunii Europene dă de înţeles că tehnologia companiei chineze ar prezenta riscuri de securitate

O nouă lovitură pentru Huawei. Raportul Uniunii Europene dă de înţeles că tehnologia companiei chineze ar prezenta riscuri de securitate
Sursă foto: Hepta.ro & Facebook

Reţelele 5G ar putea fi vulnerabile unui atac din partea unor hackeri susţinuţi de stat în situaţia în care operatorii vor utiliza prea multe componente de la un singur furnizor, se aratăîntr-un raport al Uniunii Europene, de joi.

Prin urmare, UE recomandăca operatorii de telefonie mobilă să nu se bazeze prea mult pe furnizori care au „o legătură puternică” cu guverne care nu au suficiente „mecanisme şi echilibre democratice”.

„În acest context de expunere tot mai mare la atacuri facilitate de furnizori, profilul de risc al furnizorilor va fi în mod special important, inclusiv posiblitatea că furnizorul să fie susceptibil interferenței dintr-o ţară non-UE”, se arată în comunicatul Uniunii.

Concluziile raportului vin în contextul în care mai multe state-membre UE au deja în desfăşurare anchete menite să stabilească dacă tehnologia 5G a Huawei ar putea reprezenta un risc de securitate. Majoritatea membrilor Uniunii au ezitat, până acum, să interzică accesul tehnologiei Huawei, însă acest lucru s-ar putea schimba ca urmare a acestui raport.

Poziţia Uniunii Europene era programată să vină în luna octombrie, aşteptările iniţiale fiind că Bruxelles-ul să nu impună o politică anume, ci doar să ofere un set de recomandări cu privire la modul în care riscurile de securitate pot fi diminuate.

Reacția companiei Huawei la raport a fost una pozitivă, cel puţin în aparenţă.

„Ne face plăcere să observăm că UE şi-a ţinut promisiunea să folosească o abordare bazată pe dovezi, analizând în detaliu riscurile, în loc să vizeze anumite ţări şi actori”, a precizat un purtător de cuvânt al companiei Huawei, citat de CNN.

Concluziile raportului Uniunii Europene se încadrează, în mare parte, în termenii „Memorandumului de Înţelegere” semnat între preşedintele Klaus Iohannis şi omologul său american, Donald Trump. Acel document stabilește o serie de criterii ce vor trebui respectate de toate firmele care vor lua parte la licitaţi pentru construirea reţelei 5G a României.

  • Furnizorul să nu fie, în lipsa pârghiilor juridice, sub controlul guvernului unui alt stat;
  • Furnizorul să aibă o structură a acționariatului transparentă;
  • Furnizorul să aibă o istorie de comportament corporatist etic și să fie supus unui regim juridic care impune practici corporative transparente.

Raportul complet al Comisiei Europene poate fi citit AICI.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`