Președintele Iohannis și premierul Dăncilă au fost invitați, alături de ceilalți șefi de stat și de guvern din UE, să ofere îndrumare politică și să dea un nou impuls negocierilor pentru ca Bugetul multianual al UE 2021-2027 să fie stabilit până la finalul anului.
„Înainte de reuniunea Consiliului European din 17-18 octombrie, Comisia Europeană îi invită pe șefii de stat sau de guvern din UE să ofere îndrumare politică și să dea un nou impuls negocierilor pentru ca, înainte de sfârșitul anului, să se ajungă la un acord privind un buget al UE modern, echitabil și echilibrat pe termen lung pentru perioada 2021-2027”, arată comunicatul transmis de Comisia Europeană.
Următorul cadru financiar multianual (CFM) ar trebui să fie adaptat provocărilor actuale și viitoare, astfel încât UE să poată răspunde așteptărilor cetățenilor. Într-o comunicare publicată astăzi, Comisia Europeană prezintă principalele puncte pe care liderii UE trebuie să le analizeze și referitor la care să indice o direcție pentru a se ajunge la un acord rapid. Printre acestea se numără:
— un nivel global al finanțării care să corespundă priorităților comune ale Uniunii;
— un buget modern care să asigure un echilibru corect între politici și să pună un accent puternic pe valoarea adăugată a UE;
— o abordare mai transparentă a finanțării bugetului UE și introducerea unor noi surse de venit pentru a sprijini prioritățile și a reduce sarcina asupra contribuțiilor naționale;
— o mai mare coerență a politicilor, prin asigurarea unei legături mai strânse între finanțare și prioritățile de politică și prin consolidarea instrumentelor care protejează bugetul UE de deficiențele în domeniul statului de drept.
„Obiectivul bugetului UE pe termen lung este de a finanța domenii în care UE aduce cea mai mare valoare adăugată. În acest scop, trebuie să investim în cercetarea de vârf la nivel mondial, în întreaga Europă.
Trebuie să finanțăm infrastructura transfrontalieră, să sprijinim întreprinderile mici și să le oferim fermierilor noștri o plasă de siguranță. Trebuie să dăm posibilitatea tinerilor europeni să urmeze studii într-o altă țară europeană. Toate aceste priorități se regăsesc în propunerea Comisiei pentru următorii șapte ani.
Mai mult, propunerea noastră este un plan de perspectivă, responsabil și pragmatic privind modalitatea de a face mai mult cu mai puține resurse. Invit Parlamentul European și statele membre să ajungă rapid la un acord”, a afirmat Jean-Claude Juncker, președintele în funcție al Comisiei Europene.