Isărescu: Nu lăsăm euro să ajungă la 5 lei chiar dacă Grecia părăsește zona euro

Isărescu: Nu lăsăm euro să ajungă la 5 lei chiar dacă Grecia părăsește zona euro
Foto: numarul1.net

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a infirmat recentele prognoze financiare care indicau un curs de 5 lei pentru un euro dacă Grecia părăsea blocul economic. Isărescu a catalogat aceste ipoteze ca ”eronate” și a sugerat faptul că banca centrală nu va permite un astfel de nivel deoarece ar afecta puternic economia având în vedere că dolarul s-a întărit foarte mult în raport cu euro, scrie Ziarul Financiar.

”Ce ne deosebeşte de prognozele de acum versus 2007 – 2008? Atunci euro se întărea faţă de dolar. Acum este de-a-ndoaselea. Acum se duce spre 1,2 poate chiar 1,1. Cred că riscă cei care vorbesc despre o prognoză aproape firească a cursului de 5 lei/euro. Dacă se întâmplă ceva în Grecia se duce deja la 1,1 sau 1 (cursul euro/dolar – n.r.). În mod firesc suntem cu ochii la euro/dolar. O asemenea prognoză suferă (5 lei/euro – n.r.). Aş spune că suferă rău. Deosebirea este clară între 2007- 2008 faţă de 2012″, a declarat Isărescu, la finalul unui seminar referitor la politica monetară, organizat la BNR.

Hotnews.ro relatează de asemenea declarațiile guvernatorului BNR, care a evidențiat faptul că percepția mass media asupra problemei poate influența ”periculos” opinia publică.

„Există o oarecare dificultate în comunicarea cu publicul. Pe lângă asta, mai apare și riscul ca mass media să preia ceea ce pentru noi e cel mai puțin important, iar pentru public este cel mai periculos – chestiunea cursului de schimb. Nu se va lua din tot acest efort al nostru de comunicare decât o cifră care se va plimba pe burtierele televiziunilor. Exemplul lui Eugen Radulescu este notoriu, dar vedeți că este viu și nu l-am excomunicat. N-o să vă dau cifre pentru că ăsta ar fi singurul lucru pe care l-ați prelua din toată această discuție”, a spus Mugur Isarescu la seminarul BNR.

Mugur Isărescu: Nu vom lăsa euro să ajungă la cinci lei

Embed: " />

Urmăriți B1TV.ro și pe
`