România, prinsă la mijloc în scandalul Trump – Biden: Fiul fostului vicepreședinte american l-a consiliat pe Puiu Popoviciu / Compania fiului lui Biden a primit licență pentru extragerea gazelor de șist din nordul Bucovinei

România, prinsă la mijloc în scandalul Trump - Biden: Fiul fostului vicepreședinte american l-a consiliat pe Puiu Popoviciu / Compania fiului lui Biden a primit licență pentru extragerea gazelor de șist din nordul Bucovinei
Foto: Hepta

Scena politică din Statele Unite este în mare fierbere cu fix un an înainte de alegerile prezidențiale. Donald Trump a lansat o serie de acuzații dure la adresa lui Joe Biden, principalul candidat al democraților pentru Casa Albă, în timp ce președintele american este amenințat cu destituirea din funcție pentru că l-ar fi presat pe Vladimir Zelenski privind deschiderea unei anchete în Ucraina care să îl vizeze pe fiul lui Biden.

Iar în tot acest scandal a apărut și România! Mai exact, avocatul lui Donald Trump, Rudy Giuliani, a amenințat cu noi dezvăluiri despre fostul vicepreședinte al lui Barack Obama arătând că va fi grav când se va ajunge la România.

Foto: Hepta

”Încă n-am ajuns la România. Stați să vedeți când ajungem la România. Uitați ce mă preocupă: omul e un escroc, un mare escroc și și-a bătut joc de Statele Unite”, a declarat Rudi Giuliany la Fox News.

Reamintim că în mandatul de vicepreședinte, Joe Biden a efectuat o vizită oficială în România în 2014. Atunci, Biden a reușit să atragă atenția presei după ce a luat masa, alături de soția sa, la un restaurant din Centrul Vechi, iar la plecare s-a oprit la un chioșc de unde și-a cumpărat o înghețată pe care a mâncat-o în văzul tuturor.

Joe Biden, în vizită oficială în România

În acest context, The New York Times arată că una din acțiunile pentru care Hunter Biden poate fi atacat de către tabară lui Trump provine din faptul că acesta a fost consilierului omului de afaceri Puiu Popoviciu.

După ce a fost condamnat definitiv la 7 ani de închisoare în dosarul „Băneasa”, Popoviciu a fugit din țară și s-a adăpostit la Londra de unde autoritățile române încearcă extrădarea. Acum, afaceristul îl plătește pe Louis Freeh, un foarte important avocat din Statele Unite și fost director al FBI, pentru a îl apăra în instanță și a opri astfel extrădarea.

De la acest Louis Freeh vine un alt scandal din România care l-a implicat pe Rudy Giuliani. Mai exact, a trimis o scrisoare în care ataca mai multe practici din justiția românească. Ulterior, acesta a recunoscut apoi că a fost plătit de o firmă de consultanță internațională să trimită scrisoarea președintelui României prin care a luat partea guvernului român în problemele legate de justiție.

Giuliani a mai arătat că scrisoarea trimisă „s-a bazat pe un raport pe care l-am văzut” și care a fost realizat de fostul director FBI, Louis Freeh, cel care conduce Freeh Group International Solutions, firma de consultanță despre care a spus că „îmi plătește onorariile”.

Fiul lui Biden și gazele de șist din nordul Bucovinei

Odată cu demararea scandalului Biden – Trump, dosarele referitoare la grupul de gaze naturale Burisma, unde a lucrat o perioadă fiul lui Joe Biden, vor fi reexaminate de Parchetul ucrainean.

La scurt timp după eliberarea oraşului Slaviansk, una din fostele baze principale ale forţelor pro-Rusia de pe teritoriul Ucrainei, guvernul de la Kiev a început instalarea echipamentelor pentru extragerea gazelor de şist. Pentru aceste activități a primit apobare Burisma, cel mai mare producător independent de gaze al Ucrainei, care era condus fix de Hunter Biden. Compania avea drept de extragere a gazelor de şist din bazinul Dnieper-Doneţk, în estul Ucrainei, precum şi în nordul Bucovinei,arătaepochtimes-romania.comîntr-un material din 2014.

Acest oraș Slaviansk era considerat de presa de limbă română din Ucraina drept un fel de Pungești cu accent rusesc pentru opoziția față de exploatarea gazelor de șist. Cu toate acestea, Ucraina vedea folosirea acestor resurse drept o soluție la dependența de gazul rusesc.

În mod normal, începerea operaţiunilor de extracţie ar fi durat mai mulţi ani, sau chiar un deceniu. Totuşi, după invazia forţelor pro-Rusia în estul Ucrainei şi începerea războiului civil, operaţiunile de fracking, care ar fi atras proteste semnificative, au putut începe în numai câteva luni.

În aceste condiţii, experţii ruşi au sugerat că ”războiul civil” din Ucraina a fost conceput de Rusia şi Vest într-o încercare de a obţine cele mai preţioasele depozite.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`