Ministerul pentru Românii de Pretutindeni nu este un portofoliu care să ofere prea multă expunere, iar de acest lucru a profitat din plin actualul ministru Natalia Intotero. În timp ce scena politică românească este în fierbere, iar Guvernul ar putea pica chiar joi când se va discuta în Parlament moțiunea de cenzură, Intotero profită de poziție și a luat la pas toate statele din vestul Europei.
Dacă prin natura poziției, ministrul trebuie să fie prezent în rândul comunității de români din diaspora pentru a le cunoaște problemele, ce este de remarcat la Natalia Intotero este țările pe care și-a ales să le viziteze.
Astfel, în ziua în care se anunța că toate școlile românești din Ucraina vor trece la predarea în limba ucraineană din 2023, ministrul Natalia Intotero se lăuda cu prezența ei în Insulele Canare în cadrul unui turneu de 8 zile pe care îl desfășoară în Spania.
„Ministrul pentru românii de pretutindeni, primul ministru dintr-un Guvern al României care vine alături de românii din Insulele Canare”, arăta Ministerul pentru Românii de Pretutindeni într-un comunicat de presă.
În schimb, ministerul nu pomenește nimic despre românii din Ucraina care vor fi supuși unui proces pierdere a identității naționale odată cu obligarea la învățământ doar în limba ucrainiană. Această chestiunea este una veche, dar până în prezent autoritățile române nu au arătat vreo acțiune concretă pentru a convinge Kievul să revină asuprea deciziei.
De altfel, Klaus Iohannis s-a întâlnit recent cu noul președinte al Ucrainei, Vladimir Zelenski, și a atras atenția asupra problemelor pe care le cauzează noua lege a educației, iar liderul de la Kiev a dat asigurări că va ține cont de doleanțele părții române și va respecta drepturile minorității române. Cu toate acestea, Ministerul Educației a ales să meargă mai departe cu această măsură.
Dacă este să ne uităm pe programul ministrului Natalia Intotero nu vedem nicio deplasare în Ucraina în care să facă demersuri pe lângă autorități pentru rezolvarea problemelor sau de a stat printre români și a îi asigura că drepturile lor vor fi în continuare respectate.
În schimb, putem observa că pe lângă turneul pe care îl desfășoară în prezent în Spania, Natalia Intotero a mai fost plecată în ultimele săptămâni și în Marea Britanie, Germania și Italia. Desigur, nu putem minimaliza importanța comunităților din aceste state, dar întrebarea rămâne privind felul în care ministru alege să își prioritizeze acțiunile.
„Ministrul românilor de pretutindeni, Natalia – Elena Intotero, își publică agenda și arată deschidere către dialogul cu românii de pretutindeni, pentru a veni în directa întâmpinare a nevoilor lor”, se arată chiar într-un comunicat al ministerului.
Cine este Natalia Intotero
Natalia Intotero se află la al doilea mandat în fruntea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni. În primăvară aceasta s-a aflat într-o situație ridicolă după ce a demisionat din Guvern pentru că se afla pe lista pentru europarlamentare a PSD. Cu toate acestea, poziția 11 de pe listă nu i-a adus acesteia un loc în Parlamentul European, dar a putut reveni în fruntea ministerului pentru că președintele Iohannis a respins propunerea PSD de înlocuire, iar premierul Dăncilă a revenit și a nominalizat-o înapoi pe această poziție.
În perioada petrecută în fruntea ministerului, Natalia Intotero nu a ieșit în față cu niciun proiect legislativ care să ajute românii din afara granițelor. În schimb, aceasta a atras atenția presei prin declarația de avere.
Astfel, în declarația de avere de la numirea în fruntea ministerului, Intotero avea trecut nu mai puțin de 10 terenuri, trei autoturisme și o motocicletă.
Ea şi-a făcut debutul în politică în 2009, când a deţinut funcţia de secretar de stat la MAE, ocupând ulterior acelaşi post la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.
În perioada 1999 – 2002 a absolvit Colegiul de Institutori Limba Engleză din cadrul Universităţii de Vest, Timişoara, după care, în 2005, a urmat cursurile de Master în Management politic la Institutul Social Democrat „Ovidiu Şincai”, Bucureşti. În 2006 a terminat Facultatea de Limbă şi Literatură Română – Limba şi Literatura Engleză, absolvind totodată şi Facultatea de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene din cadrul Universităţii „Spiru Haret” Bucureşti.
Natalia Intotero mai este absolventă a Cursului Postuniversitar la Institutul Diplomatic Român, a studiat la Colegiul Naţional de Apărare, precum şi Managementul Educaţional.
Şi-a început activitatea profesională în septembrie 1995, fiind institutor la Şcoala Generală „Horea, Cloşca şi Crişan” Brad, până în iunie 2004.
În perioada iunie – august 2004, ea a fost profesor şi consilier municipal Brad, ajungând ulterior consilier judeţean Hunedoara. Timp de un an, între iunie 2008 – martie 2009, Natalia Intotero a fost director la Şcoala Generală „Horea, Cloşca şi Crişan” Brad, precum şi consilier judeţean.
Din decembrie 2012 deține și funcția de deputat din partea PSD.