CCR a declarat neconstituționale prevederile din legea privind Codul de procedură fiscală ce se referă la măsurile asigurătorii

CCR a declarat neconstituționale prevederile din legea privind Codul de procedură fiscală ce se referă la măsurile asigurătorii

Curtea Constituţională a declarat, marţi, neconstituţionale prevederile art. 213 alin. (8) din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală, astfel cum au fost modificate prin Ordonanța Guvernului nr. 30/2017.

Alineatul în cauzăprevedea că „Prin excepţie de la prevederile alin.(7),în situaţia în care au fost instituite măsuri asigurătorii şi au fost sesizate organele de urmărire penală potrivit legii, măsurile asigurătorii subzistă până la data soluţionării cauzei de către organele de urmărire penală sau de instanţa de judecată. După comunicarea soluţiei date de către organele de urmărire penală sau hotărârii judecătoreşti, în cazul în care măsurile asigurătorii instituite de către organul fiscal competent nu se transformă în măsuri executorii potrivit legii, acestea se ridică de către organul care le-a dispus”.

Judecătorii constituționali au decis că aceste prevederi sunt neconstituționale. Decizia este definitivă și general obligatorie.

De asemenea, CCR a stabilit că sunt neconstituționale și prevederile art.213 alin.(8) din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală, în forma anterioară modificării prin Ordonanța Guvernului nr.30/2017. Acesta prevedea că: „Prin excepţie de la prevederile alin.(7), în situaţia în care au fost instituite măsuri asigurătorii şi au fost sesizate organele de urmărire penală potrivit legii, măsurile asigurătorii încetează de drept la data la care au fost luate măsuri asigurătorii potrivit Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`