EXCLUSIV ONLINE // Lazăr Comănescu, fost ambasador român la UE și NATO, a explicat, vineri, că Brexitul va afecta chiar și cetățenii români din România, și nu numai pe cei din Marea Britanie. Diplomatul a oferit drept exemplu situația celor 50.000 din fabricile Ford și Renault, „care depind de această industrie”.
„Există o plasă de siguranță oricât de mult acționăm noi. Ce se va oferi celorlalți cetățeni din statele membre, de același lucru se vor bucura și cetățenii români. Din punct de vedere economic, în termeni generali, implicațiile nu vor fi chiar atât de mari. O pondere de 3% din comerțul exterior al României este comerțul cu Marea Britanie. Deci efectele nu vor fi catastrofale. Cu toate acestea, excedentul comercial, care ajunge în prezent cu Marea Britanie la un miliard de euro, va fi afectat și este un efect nedorit.
Sectoare-cheie din economie vor fi afectate. Fabrica de autoturisme Ford – peste 24% – tot ce înseamnă imputurile vin din Marea Britanie. Asta va afecta în mod direct locurile de muncă. Vorbesc despre cetățenii români din România. Fordul, împreună cu Renault, datorită industriilor pe orizontală, în România avem 50.000 de oameni, care depind de această industrie”, a declarat Lazăr Comănescu, ambasador al României la UE și NATO în finalul mileniului trecut, precum și în anii 2000.
Totuși, diplomatul încă mai speră că Marea Britanie va rămâne în UE și susține că această variantă nu este „complet scoasă de pe tablă”.
„Încă mai sper că «remain» este posibil. Nu este complet scoasă de pe tablă această variantă. Recenta decizie a Curții supreme din Regatul Unit reprezintă un argument. Indiferent ce se va întâmpla, un Brexit a avut loc deja. Este de interes să ne uităm la geneza acestui Brexit. Cameron a dorit să organizeze referendumul din motivații pur politice sau politicianiste. Una dintre explicațiile pentru situația la care s-a ajuns este și modul în care Marea Britanie a intrat în comunitatea europeană. În anul 1973, din start, Marea Britanie a avut un statut special. De asemenea, Brexitul a fost provocat și de această perspectivă a britanicilor că tot ceea ce a mers bine pentru UE s-a datorat Marii Britanii, iar ceea ce a mers prost pentru Marea Britanie este cauzat de UE”, a explicat Lazăr Comănescu.