EXCLUSIV ONLINE // Celebrul psihiatru Gabriel Diaconu a explicat în cadrul unei întâlniri pe tema sănătății mintale exagerările cu care se confruntă societatea actuală care pare să analizeze prea mult domeniul psihologiei și al psihiatriei. Acesta a spus că există metode simple prin care ne putem da seama dacă omul din fața noastră este sănătos sau dacă noi suntem echilibrați din punct de vedere psihic.
„Există un test care este fără de greș și pe care eu îl aplic încă de când eram medic rezident, dar cere un pic de talent și este un talent pe care eu mi-l șlefuiesc de câțiva ani și încă nu cred că ajung la nivelul acela. Sunt două lucruri pe care eu ca psihiatru le fac ca să verific dacă o persoană este sănătoasă mintal: îl fac să plângă și îl fac să râdă. Dacă nu îmi iese cu vreunul dintre ele, ceva este în neregulă. O să vi se pară că este o tâmpenie, ce nu înțelegeți este că depresivii nu plâng sau plâng rar și psihoticii nu râd sau râd rar. Între etichetele acestea care sunt relativ eufemistice, oamenii normali au o abilitate variabilă de a exprima ce? Râs și empatie!„, a povestit Diaconu
Despre educația în domeniul psihologiei exagerată și posibilitatea ca până și copiii să studieze de mici psihologia psihiatrul a spus că oamenii nu ar trebui să privească viața din aceasta perspectivă.
„Oamenii beneficiază de antrenament psihosocial, se numește comunitate, pare că uităm. Nu trebuie niciodată să ne uităm la umanitate prin ochii mei ca psihiatru sau ca psiholog, niciodată. Nu avem voie să transformăm sănătatea mintală într-o chestiune dinspre noi înspre voi. Sănătatea mintală este o iluzie, o fantezie, de care îți dai seama când o pierzi. E mai bine pentru voi, pentru noi, pentru copiii, să nu existe antrenament psihosocial încă de la grădiniță pentru că asta este o dictatură. Ne-am născut într-o țară care timp de 60 de ani a trăit cu antrenament psihosocial„, mai spune Diaconu.
Gabriel Diaconu este psihiatru cu supraspecializare în suicidologie și psihotraumatologie, intervenţie de criză și gestionarea conflictelor interetnice. În prezent face parte dintr-o asociație internațională care studiază efectele torturii asupra victimelor acestui tip de tratament.