EXCLUSIV ONLINE // Legătura dintre anxietate și spațiile închise. Ne putem îmbolnăvi și la birou? Psihiatrul Vlad Stroescu: „Spitalul de psihiatrie este o mini-oglindă controlată a lumii în care trăim”

EXCLUSIV ONLINE // Legătura dintre anxietate și spațiile închise. Ne putem îmbolnăvi și la birou? Psihiatrul Vlad Stroescu: Spitalul de psihiatrie este o mini-oglindă controlată a lumii în care trăim
Foto: British GQ

EXCLUSIV ONLINE // Româniisunt din ce în ce mai anxioși din cauza faptului că se deplasează tot mai mult doar în spații închise. Psihiatrii avertizează asupra efectelor negative asupra sănătății noastre mintale pe care le poate avea un astfel de stil de viață, care se împarte între birou și casă. Specialiștii spun că pericolul este cu atât mai mare cu cât anxietatea și suferința se instalează treptat și crește în timp până la un nivel periculos de ridicat. Tot mai mulți pacienți vin în cabinetele de tratament în ultimul timp acuzând atacuri de panică și stări de anxietate. Care este comportamentul care duce la aceste simtome? Psihiatrul Vlad Stroescu spune că este în natura umană să reacționeze în acest fel, indiferent de mediul în care este închis un grup de persoane.

De obicei în spațiile închise există tendința de a crea reguli foarte stricte pentru a compensa ierarhiile spontane, dar ele se întâmplă peste tot. Simplu fapt că într-o închisoare sunt oameni violenți poate că predispune la o ierarhie mai violentă, dar ierarhiile astea care uneori sunt brutale se pot întâmpla peste tot, chiar și printre oameni așa numit normali. Există esperimente psihologice care dovedesc lucrul acesta. Nu trebuie să fii un infractor ca să te ierarhizezi în felul acesta pe criterii de putere și de agresivitate.

Biroul este un spațiu închis ce ține de rigorile noastre sociale, nu suntem cu adevărat liberi decât cu niște limite și trebuie să aducem tribut societății și să mergem în niște spații închise unde nu putem să facem ce vrem noi și să stăm acolo. Aceste spații s-au selecționat în mod mai mult sau mai puțin natural ca o companie să fie cât mai eficace și să producă cât mai mulți bani, ceea ce nu întotdeauna corespunde cu interesul individiual al omului și întotdeauna este o tensiune și o dinamică. De asta în țări civilizate există sindicate autentice care militează pentru dreptul angajaților„, a declarat psihiatrul Vlad Stroescu pentru B1.ro.

Ce ar trebui să facem pentru a evita această lipsă de perspectivă? Psihiatrii spun că o schimbare nu este ușor de realizat având în vedere că presupune un nivel ridicat de anxietate cu care nu suntem obișnuiți.


Orice schimbare presupune anxietate, putem tolera mai ușor anxietatea cronică care crește încetul cu încetul, decât o anxietate rapidă, adică o schimbare foarte mare care poate să fie spre bine, dar nu știm sigur și atunci adesea preferăm să fim blocați, adică instinctiv, nu neaparat conștient, conștient ne dăm seama că nu e bine dar preferăm să rămânem blocați, pentru că la nivel instinctiv tolerăm o cantitate mult mai mare de anxietate care a crescut progresiv și cu care ne-am obișnuit ca să spun așa decât una rapidă„, spune Vlad Stroescu.

Psihiatrul a obervat acest fenomen acum mulí ani în camera de supraveghere a Spitalului Obregia, unde deși pacienții erau bolnav psihic, aceștia aveau o ierahie foarte bine formată.

Erau saloane imense cu 20 de paturi și într-o astfel de comunitate de oameni închiși imediat se creau rapoarte ierarhice, lucru care cred că se întâmplă în orice spațiu închis și dacă nu se întâmplă este foarte bine reglementat. Spitalul de psihiatrie este o mini-oglindă controlată, la scară redusă, a lumii în care trăim, nu este nimic alien sau extraterestru sau străin la spitalul de psihiatrie. Se reflectă acolo foarte multe lucruri din societatea noastră și din felul în care gândim lucrurile în societatea sălbatică, cea de afară.

Este plin de spații închise în jurul nostru peste tot și aș vrea să remarc că trăim tot mai mult în spații închise. Închise cu pereți sau închise simbolic. Un spațiu deschis este un spațiu fără ziduri și un spatiu comun în care poți intra și ieși fără nici o problemă. Avem tot mai puține asemenea spații. Ne deplasăm peste tot în spații închise, în cutiuțe de oțel care se numesc mașini. În general spațiile închise tind să se adune tot mai mult ca fagurii de miere în dauna spațiilor deschise„, a mai spus psihiatrul.

Medicii averizează că în lipsa unei contrângeri forțate la un spațiu închis trebuie să conștientizăm că pericolul este mult mai mare dacă nu înfruntăm o anxietate rapidă și alegem să trăim doar în așa numita „zonă de confort” care însă ne face să acumulăm mai multă anxietate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră