Coordonatorul național al campaniei USR-PLUS pentru alegerile prezidențiale, deputatul Cătălin Drulă, a anunțat marți că a identificat o rețea de 13 site-uri și pagini de Facebook folosite pentru a distribui știri false despre Dan Barna. Acesta a prezentat o serie de cereri adresate atât Vioricăi Dăncilă și PSD, cât și instituțiilor statului și a mai adăugat că demersul USR-PLUS va fi dus la nivel european.
„În ultimele patru săptămâni, Alianța USR-PLUS și candidatul Alianței la Președinție, Dan Barna, au fost țintele unei campanii coordonate, mascate de defăimare, în mediul online, în special pe Facebook. Această campanie se desfășoară prin intermediul unei rețele de pagini de Facebook false, create în mod deliberat astfel încât să inducă în eroare publicul că ar fi vorba despre portaluri de știri, dar care, în realitate, promovează mesaje negative despre Dan Barna și Alianța USR PLUS. Până în acest moment am identificat 13 pagini care în ultimele șapte luni au investit peste 200.000 de lei, aproximativ 40.000 de euro, pentru a promova postări sponsorizate împotriva lui Dan Barna și a Alianței USR-PLUS. Suma s-a dublat în ultima săptămână. Rețeaua a început să funcționeze în lunile iulie și august. A publicat peste 1.000 de postări și a generat peste 100 de milioane de afișări, cu audiențe care depășesc frecvent un milion de utilizatori Facebook”, a declarat deputatul Cătălin Drulă.
O anchetă Pressone a analizat două pagini care în timpul campaniei pentru alegerile europarlamentare au fost pro PSD. Litere.net și Politice.net, ar fi beneficiat, conform anchetei, de contracte din partea PSD în valoare de 850.000 de lei.
„Nu știm dacă banii folosiți pentru această campanie negativă mascată vin din surse publice, surse private sau surse externe. Desigur, avem bănuielile noastre cu privire la cine este în spatele acestei campanii. Știm că la alegerile europarlamentare, PSD a folosit boți și ferme de servere pentru a genera în mod artificial comentarii pe Facebook. Aceste informații apar în dosarul de la DNA al fostului trezorier PSD, Mihai Drăghici. De asemenea, în urma anchetelor din presă, inclusiv cele realizate de jurnaliștii de la Pressone, știm că cel puțin trei dintre paginile de Facebook implicate în această campanie sunt administrate de o companie care a primit sute de mii de lei de la PSD în campania de la europarlamentare”, a subliniat deputatul Cătălin Drulă.
Alianța USR PLUS îi cere premierului Viorica Dăncilă și PSD să dea explicații în privința legăturilor lor cu aceste pagini și în privința provenienței banilor cu care ar fi fost plătite aceste pagini. Alianța a mai cerut Autorității Electorale Permanente și Parchetului General să investigheze dacă sursele de finanțare cu care ar fi fost sponsorizate aceste pagini sunt în conformitate cu legea electorală.
În continuarea demersului Dragoș Tudorache, Ramona Strugariu, și Cristian Ghinea vor solicita o întâlnire cu reprezentanțiii Facebook Europa pentru a clarifica măsurile pe care Facebook le ia în acest sens. Amintim că nici în Europa, nici în America, nu există legislație pentru a contracara astfel de cazuri. După întâlnire, europarlamnetarii USR PLUS vor face o sesizare către Comisia Europeană pentru a ridica problema transparenței finanțării politice în comunitatea digitală.
Site-urile și paginile de Facebook identificate de echipa USR – PLUS sunt: Guvernare.net, Ciuma Roșie, Info 360, Informează-te, iqȘtiri, Litere.net, Politice.net, Râsu Plânsu, România Politică, România Puternică, Salvăm România, Știri Financiare, Știri Politice. Facebook Europa a primit deja dosarul cu detaliile concrete despre fiecare pagină care face parte din rețea, precum și sumele investite și informații privind coordonarea postărilor.