Autorităţile japoneze extind zona de evacuare din regiunea Fukushima

Autorităţile japoneze extind zona de evacuare din regiunea Fukushima
Oficialii japonezi au extins zona de evacuare din jurul centralei avariate de la Fukuhsima, din cauza nivelurilor ridicate de radiaţii, după ce un nou cutremur de 7,1 de grade pe scara Richter a lovit din nou Japonia,...

Oficialii japonezi au extins zona de evacuare din jurul centralei avariate de la Fukuhsima, din cauza nivelurilor ridicate de radiaţii, după ce un nou cutremur de 7,1 de grade pe scara Richter a lovit din nou Japonia, luni, scrie Reuters.

Un seism cu magnitudinea de 7,1 a zguduit clădirile din Tokyo, în urma căruia a fost emisă o slabă alertă de tsunami. Televiziunea NHK a transmis că centrala Fukushima a rămas fără electricitate la două reactoare, care au trebuit oprite.

Şeful Cabinetului Secretar de Stat, Yukio Edano, a spus că oraşele şi satele aflate la o distanţă mai mare de 20 de km, care au acumulat o cantitate mai mare de radiaţii, vor fi evacuate.

„Copiii, femeile însărcinate şi bolnavii internaţi în spital ar trebui să stea în afara ariei de 20-30 de km distanţă de centrala avariată”, a declarat Yukio Edano într-o conferinţă de presă.

Decizia de mărire a zonei de evacuare din jurul uzinei Fukushima este „bazată pe informaţiile acumulate despre expunerea la radiaţii”, potrivit oficialului.

„Noile planuri de evacuare vin în siguranţa vieţilor celor care locuiesc în zona afectată, pentru o jumătate sau chiar un an de zile. Nu  era nevoie de o evacuare imediată”, a adăugat Edano.

Autorităţile japoneze s-au opus lărgirii zonei de evacuare, în ciuda îngrijorărilor internaţionale privind răspândirea radiaţiilor de la reactoarele centralei Fukushima, după ce au fost avariate pe tsunami-ul de 15 metri din 11 martie.

Locuitorii din oraşul Iitate, cu o populaţie de 5000 de persoane, aflat la 40 de km de centrala Fukushima Daiichi, au fost anunţaţi să se pregătească de evacuare, pentru a evita expunerea prelungită la radiaţii, conform spuselor unui oficial local.

Agenţia Internaţională de Energie Atomică a urgentat Japonia să mărească zona de evacuare, iar unele ţări, printre care şi Statele Unite, şi-au sfătuit cetăţenii să stea la o distanţă de 80 de km depărtare de centrală.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`