Direcția Națională Anticorupție a efectuat primele audieri în speța referitoare la Niculae Bădălău, ministrul Economiei, care este suspectat că fi făcut lobby companiei italiene „Beretta”, inclusiv la ședințe cu șefi de structuri sau alți colegi din Guvern, anunță evz.ro.
„Am și eu acasă tot d’astea și sunt bune”, așa explica Niculae Bădălău eforturile de a îndrepta contractarea puștilor de asalt către compania Beretta.
Există deja conexiuni inclusiv cu „decaparea” lui Victor Vlad Cazana, ajungându-se chiar la destructurarea DPAPS și trecerea Departamentului direct sub coordonarea lui Bădălău, asta după refuzul privatizării CupruMin atât de mult dorită de noul ministru, scrie evz.ro.
Ancheta s-ar putea extinde și către blocarea producției de pulbere de la Făgăraș, dar și la monitorizarea întâlnirilor de la „Marriott” și alte locații „secretizate” precum hoteluri sau cârciumi.
Achiziționarea noilor puști de asalt, impusă de alinierea la standardele NATO, a fost gândită încă de la început ca „gura de oxigen” atât de necesară industriei românești de armament. În aceste condiții, fabricile de armament din România au depus toate eforturile pentru a se prezenta cu șanse reale la competiția pentru încredințarea contractului.
Ei, bine, deși armele de la Cugir, spre exemplu, ar fi făcut față fără nicio problemă standardelor NATO, Niculae Bădălău nici n-a vrut să audă de ele când a fost instalat în funcția de ministru al Economiei.
Astfel că la toate încercările de organizare ale unor trageri comparative concludente, li se dădea din start „cu flit”, că „lasă că-s mai bune alea de la Beretta”. Iar doar nominalizarea acestui producător reprezenta din start o gravă problemă pentru ministrul Bădălău, din moment ce la acea oră comisia de specialitate răspunzătoare căuta doar contractarea unei puști care să îndeplinească anumite cerințe tehnice, ci nu o marcă anume, scrie evz.ro.
Mai mult decât atât, în aceeași speță există suspiciunea unui sabotaj militar. Contraspionajul din România are suspiciuni rezonabile în acest sens, notează publicația, pentru că a efectuat o serie de teste amănunțite, după ce în mod cu totul „inexplicabil”, la tragerea de prezentare efectuată de către producătorii de la Cugir, arma s-a blocat la nici a patra sută lovitură, lucru absolut neobișnuit.
După expertizele tehnice s-a ajuns la concluzia că încărcătorul a fost intenționat fisurat înainte de a ajunge la bancul de producție”, lucrurile iau deja o altă turnură. Mai ales că acest „blocaj tehnic” a reprezentat „decisiva” dată producătorilor români în competiție cu competitorii străini care s-au prezentat doar cu prototipuri, dar nu și cu o pușcă deja existentă pe piață.