Față de anul trecut prețul cărnii de porc a crescut cu cu 15%, în contextul epidemiei de pestă porcină și în conformitate cu evoluția generală a prețurilor din statele europene.
Astfel, prețul mediu la nivelul statelor membre a ajuns la 1,82 euro kilogramul, cu 19% mai mult decât în perioada similară a anului trecut. Majoririle se simt de la lună la lună, astfel că, raportat la ultimele patru săptămîni, plusul este de 3,8%, scrie economica.net.
În cazul Românieicarnea este cu 15,7% mai scumpă, având un preț mediu de 1,84 euro kilogramul. Anul acesta, cel mai ieftin a fost în februarie – 1 euro kilogramul sau 5,18 lei.
Această evoluție are loc în contextul în care Pesta Porcină Africană (PPA) este prezentă în 316 de localităţi din 25 de judeţe, cu un număr de 1108 de focare,anunţă ANSVSA.
În total au fost eliminaţi 449.452 de porci afectaţi de boală şi există 2.046 de cazuri la mistreţi.
Potrivit sursei citate, până acum au fost stinse 1.303 focare.