Chagas, noua SIDA: 8 milioane de bolnavi în emisfera vestică

Chagas, noua SIDA: 8 milioane de bolnavi în emisfera vestică
Boala Chagas, cauzată de paraziți care infecteză omul prin intermediul mușcăturilor de insectă, a fost supranumită “noua SIDA” a Americilor într-un jurnal medical specializat în boli tropicale. Autorii,...

Boala Chagas, cauzată de paraziți care infecteză omul prin intermediul mușcăturilor de insectă, a fost supranumită “noua SIDA” a Americilor într-un jurnal medical specializat în boli tropicale. Autorii, dintre care mulți sunt specialiști în boli exotice la Baylor College of Medicine din Houston, consideră că răspândirea bolii seamănă cu răspândirea SIDA din anii 1980.

Chagas, ca și SIDA, are o perioadă lungă de incubare și este foarte greu sau chiar imposibil de vindecat. Sunt infectați în jur de 8 milioane de oameni din emisfera vestică, cei mai mulți în Bolivia, Mexic, Columbia și țările din America Centrală. În SUA, sunt infectați în jur de 300.000, în mare parte imigranți, conform New York Times.

Din nou în mod asemănător cu SIDA, boala se poate transmite de la mamă la copil și prin transfuzii de sânge. Un sfert din victime vor avea inima și intestinele mărite, care se pot rupe, cauzând brusc moartea.

Tratamentul implică medicamentație severă timp de până la trei luni, care funcționează doar dacă boala este depistată rapid. Spre deosebire de SIDA, medicamentele nu sunt foarte scumpe, dar există deficite în țările mai sărace.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`