România importă cantități-record de gaz din Ungaria, țară fără resurse naturale semnificative. Cum a ajuns țara noastră să cumpere gaz rusesc de la vecini, la prețuri mai mari decât al altor state din regiune

România importă cantități-record de gaz din Ungaria, țară fără resurse naturale semnificative. Cum a ajuns țara noastră să cumpere gaz rusesc de la vecini, la prețuri mai mari decât al altor state din regiune
Sursă foto: Facebook / Transgaz

România a importat în luna iulie o cantitate de gaze de peste 1,6 TWh din Ungaria, record absolut în relațiile comerciale cu statul vecin, scrie Profit.ro. Cantitatea reprezintă doar jumătate din producția lunară a OMV Petrom, unul dintre cei doi mari producători autohtoni.

Cei 1,6 TWh de gaz aduși în România din Ungaria reprezintă capacitatea maximă de import din statul vecin și se situează cu aproximativ 100 GWh peste cantitatea de gaz importată în luna iunie, arată datele autorității de reglementare din Ungaria, consultate de Profit.ro.

Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) arată că, în luna iunie, România a importat o cantitate de 1,48 TWh de gaze în scopuri comerciale, exclusiv pe ruta maghiară.
Publicația a explicat că, potrivit datelor înregistrate în iunie, când România importa doar 1,512 TWh din Ungaria, înseamnă că tranzacția nu s-a făcut exclusiv în scopuri comerciale, ci și pentru echilibrarea sistemului.

Prețul mediu la care au fost efectuate importurile de gaze din Ungaria în luna iunie a fost de 82,08 lei/MWh. În aceste condiții, rezultă că România a plătit pe importurile efectuate în iunie din statul vecin aproximativ 25 milioane de euro.

Ruta maghiară era utilizată în integralitate, astfel că, începând cu luna iulie, România a reînceput să importe gaz pe ruta ucraineană, după o pauză de câteva luni. Ba mai mult, pentru că aceste trasee nu au mai fost suficiente, țara noastră a fost nevoită să importe gaz și pe ruta bulgară.

Per total, România importă 73,5 GWh pe zi din Ungaria, Ucraina și Bulgaria. Acestea fiind spuse, este foarte probabil ca importurile din iulie / august / septembrie să depășească 2 TWh, cu o treime peste ultimele importuri raportate de Autoritatea de Reglementare din Domeniul Energiei (ANRE), cele din luna iunie, de 1,48 TWh.

Tot gazul importat este rusesc și, mai mult decât atât, este cumpărat de România la un preț mai mare decât al altor state din Europa Centrală și de Est (Grupul de la Vișegrad și Bulgaria), care s-au adresat Comisiei Europene pentru a obliga Gazprom să nu mai indexeze prețul gazelor cu cel al petrolului.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`