Banca Internaţională de Investiţii, controlată de Rusia, este pe cale să-și finalizeze reforma complexă cu relocarea sa la Budapesta, deși există suspiciuni că instituția bancară ar avea legături cu agențiile de spionaj ale Moscovei, arată o analiză publicată de Al Jazeera, preluată de Rador, potrivit g4media.ro.
Ar fi de reamintit că România a virat încă 3,6 milioane de euro către Banca Internațională de Investiții, în 28 martie 2019, mărindu-și participația și ajungând astfel al cincilea mare investitor în această instituție financiară, după Rusia (45,5%), Bulgaria (12,80%), Ungaria (12,14%) și Cehia (11,34%), arată banca într-o prezentare actualizată către investitori, potrivit hotnews.ro. (Detalii AICI)
Așadar, Banca de dezvoltare susţinută de Moscova a anunţat, la sfârşitul săptămânii trecute că va avea, în septembrie, primul său consiliu al guvernatorilor reunit după mutarea în Uniunea Europeană, semnalând un început de operare la noua sa bază.
De partea cealaltă, Guvernul maghiar condus de Viktor Orban susține că găzduirea instituției va extinde orizonturile economice ale ţării sale şi va promova Budapesta drept centru financiar regional pentru Europa Centrală şi de Est (CEE). Totuși, există voci critice, care susțin că acesta este un nou front al serviciilor de informații rusești, care amenință spațiul euroatlantic.
Înviată de preşedintele Vladimir Putin din cenuşa băncii sovietice de dezvoltare Comecon, IIB se mândreşte cu nouă state membre. Cinci – Ungaria, Bulgaria, Republica Cehă, România şi Slovacia – sunt ţări foste comuniste, acum în UE şi NATO. Cuba, Mongolia, Vietnam şi Rusia constituie restul.
Deși IBB insistă că nu este rusească, Rusia controlează o participație de 47%. Ungaria deține 12,78%. În orice caz, IIB va fi „prima şi singura bancă multilaterală de dezvoltare cu sediul în regiunea CEE”, potrivit unui blog scris de purtătorul de cuvânt al guvernului maghiar, Zoltan Kovacs, care nu a răspuns la întrebările adresate de Al Jazeera. Banca va oferi companiilor maghiare acces la piaţa internaţională şi o finanţare semnificativă, a scris el.
Chiar și așa, crticii consideră că banii merg aproape exclusiv către rețeaua de oligarhi înființată de Viktor Orban, în condițiile în care premierul dorește să controleze anumite sectoare economice și să beneficieze de volume uriaşe de finanţare UE, care intră în Ungaria.
„În loc să apere Ungaria împotriva imixtiunilor maligne ruseşti, Orban pare să le salute”, se preciza anul trecut într-un raport al Comisiei pentru Relaţii Externe a Senatului SUA.
În timp ce Orban a încercat, de asemenea, să-l încurajeze pe preşedintele SUA, Donald Trump, cu acordurile recente de arme, diplomaţii şi analiştii raportează că agenţiile de informaţii de la Washington şi NATO au devenit circumspecte privind angajamentul geopolitic al Budapestei, mai ales din cauza dificultăţilor pe care Ungaria le-a creat cu privire la aprofundarea legăturilor cu Ucraina, mai scrie g4media.ro.
În timp ce admiră politica lui Trump, regimul lui Orban „are nevoie şi de legături financiare şi politice cu regimurile autocratice din Est”, a subliniat o sursă diplomatică de la Budapesta, vorbind în condiţii de anonimat.