Klaus Iohannis, de Ziua Limbii Române: ‘Statul român are datoria de a încuraja și susține cu măsuri concrete educația în limba română în Diaspora’

Klaus Iohannis, de Ziua Limbii Române: 'Statul român are datoria de a încuraja și susține cu măsuri concrete educația în limba română în Diaspora'
Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a transmis, sâmbătă, cu ocazia Zilei Limbii Române, că aceasta a făcut posibilă construirea națiunii noastre, ”fiind temelia pe care s-a înfăptuit Marea Unire din 1918”.

În mesajul publicat pe site-ul Administrației Prezidențiale, șeful statului a atras atenția asupra faptului că în comunirtățile de români din străinătate, ”se depun mari eforturi pentru construirea unei vieți culturale active în limba română”. Astfel, Iohannis a subliniat că „Statul român are datoria de a încuraja și susține cu măsuri concrete educația în limba română în Diaspora”.

NUNTA ANULUI ÎN SHOWBIZ! DANI OȚIL A FOST DAT DE GOL ÎN DIRECT! ESTE VORBA DESPRE CELEBRA… (GALERIE FOTO)

Redăm, mai jos, mesajul integral al președintelui Klaus Iohannis:

Astăzi, 31 august, sărbătorim Ziua Limbii Române, limba care ne definește cultural și spiritual, ne unește ca români indiferent de țara în care trăim și ne afirmă identitatea. Limba română ne-a adus laolaltă de-a lungul timpului, indiferent de regimuri politice, ocupații străine sau războaie și a făcut posibilă construirea unei națiuni române, fiind temelia pe care s-a înfăptuit Marea Unire din 1918.

PROFEȚIE BOMBĂ! CARMEN HARRA A SPUS ADEVĂRUL! TOATĂ ȚARA E ÎN STARE DE ȘOC! NIMENI NU SE AȘTEPTA LA ASTA (GALERIE FOTO)

Transmit întreaga mea apreciere tuturor celor care cultivă limba română, asigurându-i dezvoltarea, îmbogățind literatura și promovând folosirea ei inclusiv în afara granițelor. În multe dintre comunitățile de români din afara țării se depun mari eforturi pentru construirea unei vieți culturale active în limba română. Aceste eforturi, alături de utilizarea limbii materne în cadrul familiei, asigură culturii românești o prezență vie în întreaga lume. Sprijinind această prezență și construind punți active între vorbitorii de limbă română din întreaga lume, avem ocazia de a pune bazele unei comunități lingvistice globale, unite în simțiri și în cuget.

ȘOC ȘI GROAZĂ ÎN SHOWBIZ! ANDREEA MARIN, IMAGINI DE COȘMAR! A INTRAT ÎN DEPRESIE ȘI S-A GÂNDIT CHIAR LA SINUCIDERE (GALERIE FOTO)

Statul român are datoria de a încuraja și susține cu măsuri concrete educația în limba română în Diaspora, pentru a permite fiecărui cetățean să își educe copiii în spiritul culturii românești. Totodată, este absolut necesar să stimulăm o cultură a calității în sistemul de educație din țară, încurajând interesul pentru literatura care a construit limba română cultă. Prin educarea fiecărei noi generații de români arătăm respectul cuvenit atât limbii române, cât și eforturilor din trecut ale unor generații întregi de pedagogi, scriitori și educatori.

„Limba română este patria mea”, spunea atât de inspirat Nichita Stănescu. Să urăm, așadar, nu doar astăzi, ci în fiecare zi, „La mulți ani!” limbii române.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:17 - Hezbollah „condamnă cu fermitate agresiunea sionistă” împotriva Iranului și acuză SUA că „poartă responsabilitatea deplină pentru masacrele, tragediile și durerea” provocate de Israel
19:34 - România, învinsă categoric de Elveția la Trofeul Carpați. Joc modest al „tricolorelor” în fața unei naționale mult mai slab cotate
19:09 - Două tinere au căzut cu mașina în râu. Cum s-a produs accidentul
18:47 - Un bărbat a murit după a căzut cu mașina de pe un pod. În autoturism era și o fetiță de 9 ani
18:28 - Elena Lasconi: E nevoie de reformă în Justiție. Să lăsăm oamenii de bună-credință să-și facă treaba, să premiem profesioniștii și să-i scoatem din schemele dubioase pe cei care murdăresc ideea de justiție și de dreptate
18:12 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 27 octombrie – 2 noiembrie 2024. O perioadă care îi recompensează pe cei care au muncit foarte mult (VIDEO)
17:14 - Iran se consideră „îndreptățit și obligat să se apere”, după atacul israelian de sâmbătă dimineață
16:53 - BOR acuză Ucraina că „a amânat nejustificat” recunoașterea unei structuri religioase românești
16:34 - Marcel Ciolacu: Motorul economiei României stă în industria auto, care generează un venit de peste 13% din PIB. Sunt 230.000 de români care lucrează în această industrie (VIDEO)
16:31 - Muraru, nașul mare la botezul alianței penalo – extremiste PNL – AUR, care a pus vicii la CJ Iași