Ancheta în cazul copiilor germani folosiţi ca sclavi în România continua. Angajați din poliție, primărie și asistență socială au fost complicii grupării din Maramureș care aduceau tineri din Germania în cadrul unui așa-zis program de „reeducare”. Procurorii DIICOT au suspiciuni că liderii organizației aveau relații cu persoane care fac parte din autorităţile locale și le facilitau acestora accesul la informaţii în legătură cu controalele şi verificările efectuate periodic de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Maramureş.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
“Asa cum stiti e o ancheta in curs. O ancheta penala. Desigur, sunt indicii ca sunt anumite fapte de natura penala. Urmeaza ca anchetorii sa stabileasca care e realitatea, insa e regretabil daca se va confirma ceea ce au constatat cei de la DIICOT”, spune prefectul Maramureșului, Vasile Moldovan.
Potrivit referatului întocmit de procurorii DIICOT, liderii grupului infracţional ar fi avut complici din diferite ramuri ale autorităţilor locale. Anchetatorii au descoperit că mai mulţi oameni din primărie, de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Maramureş şi chiar din Poliţie, le-ar fi dat informaţii importante traficanţilor de copii.
Atunci când astfel de controale sunt efectuate, copiii sunt sedaţi, nu sunt lăsaţi singuri niciodată cu inspectorii şi sunt supravegheaţi strict pentru a nu intra în contact cu persoanele exterioare proiectului, aceeaşi modalitate de operare fiind practicată şi atunci când Projekt Maramureş primeşte vizita unor oficiali din Germania, , se arată în respectivul raport.
“NU e o pata sa zic pt noi, insa e un centru coordonat de autoritatile germane. noi le-am dat suportul doar in sensul avizarii si se vor face si verificari pe linia noastra. de la ministerul muncii a fost deja trimis corpul de control. s-a verificat daca au autorizatiile necesare din partea autoritatilor romane.”, mai spune Moldovan.
Unul dintre suspecții din această anchetă a recunoscut acuzațiile și le-a mărturisit procurorilor că tratamentul la care erau supuși copiii ar fi fost coordonat de cetățeanul german.
În referatul procurorilor se arată că minorii lucrau în condiţii extrem de dure şi erau puşi la muncă în construcţii sau în gospodăriile localnicilor. Atunci când protestau, erau pedepsiţi drastic, săptămâni în şir.
Membrii grupului au aplicat metode barbare asupra minorilor, prin aducerea şi ţinerea acestora în condiţii de veritabilă sclavie, fiind exploataţi prin obligarea lor la executarea unor munci fizice epuizante, dincolo de capacităţile lor, şi îndeplinirea unor servicii lucrative (în sensul legii penale), exercitându-se asupra lor (…) bătăi repetate, privare de hrană, lipsire de libertate prin închiderea într-un aşa-zis „arest”, exercitarea unor manopere medicale intruzive împotriva voinţei lor şi în ignorarea voită a unor consecinţe grave pentru organismul lor, legarea cu funii, înhămarea la căruţă alături de animale, ţinerea deliberată a minorilor în ger şi în frig sau în ploaie etc.) şi verbală, constând în umilinţe şi acte specifice torturii, , se mai arată în raportul procurorilor.
În plus copiii nu aveau voie să vorbească nimic despre ce li se întâmplă cu familiile lor de acasă. De altfel, părinţii minorilor au fost anunţaţi de lucrurile care se întâmplau în Valea Vinului şi sunt deja în drum spre România. Şi ei vor fi audiaţi şi vor fi întrebaţi tot ce ştiu despre lunile sau anii în care copiii lor au fost trataţi în acest centru.
Cinci din cele șase persoane propuse de DIICOT pentru arestare preventivă au ajuns în spatele gratiilor, în urma deciziei unui judecător de la Tribunalul Maramureș. Decizia poate fi contestată.