“Creșterea salariului minim în construcții a produs o reașezare a grilelor salariale în toate companiile de construcții, inclusiv a companiilor care produc materiale de construcții, de la muncitor necalificat la inginer, iar acest lucru a crescut enorm factura pe care primăriile o au de plătit firmelor de construcții care lucrau la orice tip de investiție, iar efectul a fost acela că numeroase UAT-uri au intrat în stare de insolvență”, arată Bogdan Huțucă, vice-președintele Comisiei de Buget, Finanțe, Bănci.
“Mărirea a fost generată de creșterea prețului mâinii de lucru precum și de creșterea prețului la materialele de construcții, deoarece muncitorii din acest fabrici sunt asimilați sectorului construcțiilor”, explică Huțucă.
“Creșterea salariului minim în construcții a fost una pozitivă pentru sector, însă a provocat efecte dezastruoase pentru UAT-urile ale căror cheltuielie au crescut imediat. Această mărire a produs o creștere imediată a devizului final cu peste 10% din costul inițial, ceea ce a obligat primăriile să renegocieze contractele și să acopere diferența din bugetele proprii. În unele cazuri nici măcar acest lucru nu a fost posibil pentru că nu existau acei bani”, explică liderul liberal.
Liderul PNL Constanța amintește că UAT-urile erau singurele locuri în care se mai făceau investiții în România, în contextul în care bugetele din ultimii ani au restrâns investițiile guvernamentale la un minim istoric.
“Dacă vii tu, Guvern, și pui presiune pe bugetele primăriilor, mai întâi prin transferul cheltuielilor sociale, apoi prin faptul că le-a alocat resurse insuficiente din TVA și impozitul pe venit, e evident că duci aceste bugete în austeritate. La toate acestea se mai adaugă și umflarea notei de plată pentru investițiile pe care le fac primăriile, indiferent dacă sunt finanțate din fonduri europene sau programe guvernamentale”, explică Huțucă.
“Guvernului a greșit atunci când a refuzat să facă alocări suplimentare pentru bugetele primăriilor, pentru a le compensa aceste creșteri de cheltuieli pe care tot el le-a generat. Am susținut și susținem creșterea salariului minim în domeniul construcțiilor, însă Guvernul trebuia să acopere această diferență și să nu lovească în singurele entități publice care mai fac investiții în România. Nu au făcut asta iar acest lucru a generat o oprire a investițiilor în spitale, cabinete medicale, școli și mica infrstructură, iar cei care au de suferit sunt românii”, mai spune liderul liberal.