Președintele Klaus Iohannis a respins, miercuri, propunerile de remaniere guvernamentală lansate de premierul Viorica Dăncilă. Unul dintre cei declinați este deputatul PSD Iulian Iancu, pe care șefa Guvernului voia să-l numească în funcția de vicepremier pentru teme economice.
Șeful statului și-a motivat refuzul pe baza parteneriatelor strategice pe care România le-a încheiat cu statele occidentale. Aceste înțelegeri, spune Iohannis, ar fi „periclitate” de numirea lui Iulian Iancu în funcția de vicepremier pentru teme economice.
„Resping propunerea pentru funcția de vicepremier pentru teme economice. De asemenea, există decizii asumate, în numele statului român, în baza parteneriatului strategic cu statele occidentale, pe care nu vreau să le periclitez cu numiri precum cea vehiculată de PSD. România are un drum european, un drum prin care își consolidează statul de drept și valorile democratice, și nu pot accepta propuneri contrare acestei direcții”, a spus președintele, miercuri, într-o declarație de presă susținută la Palatul Cotroceni.
Iulian Iancu, cunoscut drept un apropiat al Gazprom
Iulian Iancu este cunoscut drept un apropiat al Gazprom, gigantul energetic de stat al Rusiei, potrivit HotNews. În anul 2012, dar și în alte rânduri, numele său fusese vehiculat pentru a prelua portofoliul Energiei, dar acesta nu a mai ajuns să fie propus niciodată din cauza suspiciunilor că ar avea legături cu entitatea rusească.
În decembrie 2012 circula informația că Ambasada SUA s-ar fi opus numirii sale. Aceste bănuieli au fost alimentate de apariția unor telegrame Wikileaks în care era prezentat ca „omul Gazprom”.
Erau note diplomatice trimise în 2008 de la Ambasada SUA la București și „desecretizate” în 2011 de către WikiLeaks. Iulian Iancu era descris în telegramele WikiLeaks de colegul său de partid, Georgian Pop, ca fiind „controlat de Gazprom”. În primăvara lui 2011 însă, după apariția telegramelor WikiLeaks, Georgian Pop a negat că ar fi spus așa ceva despre Iulian Iancu.
În ciuda acestor informații, în octombrie 2015, deputatul PSD Iulian Iancu era propus de Guvernul Guvernului României pentru funcția de membru în Consiliul de Administrație al Agenției Europene pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare în Energie, nominalizare pe care chiar parlamentarul o confirma la acea vreme. (Detalii AICI)
Istoric de probleme penale
Demnitarul social-democrat are și un istoric de probleme penale. Deputatul Iancu era acuzat, în 2015, că a cerut directorului companiei Transelectrica, un anume Horia Hăhăianu, să-l ajute în campania electorală din 2012. Hăhăianu ar fi determinat o firmă de transport să ducă militanții PSD la un miting electoral. Prejudiciul, adică presupusa șpagă, ar fi fost de 3.000 de euro. În cele din urmă, dosarul avea să fie clasat în anul 2017.
Ba mai mult, numele acestuia a fost vehiculat și în dosarul Mită la PSD. Un dosar care s-a finalizat cu o condamnare la doi ani și șase luni de închisoare pentru omul de afaceri Ioan Niculae și cu una de trei ani de închisoare pentru președintele PSD Brăila, Gheorghe Bunea Stancu. Din unele fragmente din rechizitoriu reiese că Ioan Niculae impunea numirea lui Iulian Iancu în funcția de ministru al Economiei în cazul victoriei lui Mircea Geoană la alegerile prezidențiale din 2009. Niculae dorea ca Iancu să fie numit ministru în dauna lui Mihai Tănăsescu, reprezentantul de atunci al României la FMI.