Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu a declarat, luni, la emisiunea „Sub semnul întrebării” difuzată de B1 TV, că problemele prin care trece moneda națională în raport cu euro se datorează inclusiv guvernării actuale, pe care o vede ca incoerentă și lipsită de coeziune.
Mihai Răzvan Ungureanu consideră că există o lipsă de coeziune și coerență la nivelul declarațiilor cabinetului Ponta, lucru care se datorează incapacitătii actualului premier de a își disciplina miniști. Aceasta afectează activitatea economică, astfel că deprecierea leului este cauzată și de incoerența executivului.
„Problema este cum își disciplinează proprii miniștri, în așa fel încât declarațiile să aibă coeziune, pentru că pe seama unor declarații care se contrazic și care vin precum proiectilele din toate direcțiile impresia generală este de lipsă de coerență și de instabilitate politică și economică. Uitați-vă ce se întâmplă cu leul acum. În momentul în care leul atinge aproape în fiecare zi câte o limită istorică în paritatea cu euro, suferă toată lumea. Pe de o parte, o să se ajungă foarte repede la scumpiri, inevitabil. În al doilea rând, sunt omorâte exporturile. Toate aceste lucruri se întâmplă nu numai pe seama crizei europene, și pe semnalul de incoerență care pornește de la București.”
„Stabilitatea este esențială ca valoare de administrare și de guverare în această perioadă. Și acesta a fost semnalul pe care guvernerea Ungureanu l-a emis tot timpul: stabilitate, stabilitate, stabilitate.”
Fostul premier a adăugat și că România duce lipsă de un mediu de afaceri predictibil, lucrul datorat tot impredicitbilității. Instabilitatea economică duce la imposibilitatea oamenilor de afaceri de a își evalua riscurile și benficiile, astfel că descurajează investițiile.
„Ați auzit vreodată discutându-se de TVA, de impunerea de taxe noi în guvernul Ungureanu? Dimpotrivă! Am spus și am spus-o foarte clar: nu se operează nicio modificare în fiscalitatea românescă. De ce? Pentru că e nevoie de un mediu de afaceri stabil, pedictibil, pentru că orice om de afaceri trebuie să-și coriască propriul plan de afaceri. Cum îți poți face plan de afaceri, să îți evaluezi profitul, eventula reinvestirea profitului, cantitatea de bani care o dai după aceea către stat, în condițiile în care sistemul de taxare se schimbă în permanență? Este în opinia mea nu numai o sumă de declarații riscante, este semnul lipsei de coeziune la nivelul acestui guvern.”