Reputatul cotidian american pe probleme de economie, The Wall Street Journal, a analizat în ediția on-line cazul listării la bursă a Facebook, explicând că problemele erau cât se poate de evidente, iar cine nu le-a observat este „un claisc fraier de pe Wall Street”.
„Dacă ești unul din deținătorii de acțuni care dau în judecată Facebook pentru că rețeaua de socializare și intermediarii au dezvăluit în mod preferențial schimbările din analizele specialiștilor, meriți să fii compensat pentru pierderi sau ca tranzacțiile tale să fie anulate dacă acuzațiile se dovedesc a fi adecvărate. Totuși nu înseamnă că nu ești un claisc fraier de pe Wall Street. Motivul: Nu trebuia să urmărești oferta publică inițială a Facebook cu zelul lui Robert Caro pentru a-ți da seama că existau probleme importante.”
Wall Street Journal continuă prin a arăta problemele evidente cu listarea. Mai exact, semnele arătau că investitorii pe termen lung și cei care aveau informații din interior vindeau cel mai mare număr de acțiuni la cel mai mare preț posibil.
Maximizarea investițiilor într-o ofertă publică inițială nu este nimic nou. Problema cea mai mare o reprezintă faptul că Facbook nu avea perspectivele de creștere si interesul public pentru a sprijini prețul de listare.
Pe lângă aceasta, General Motors a renunțat la publicitate pe site-ul Facebook, considerând că nu are parte de beneficii în urma investiției, aceasta nefiind prima datăcând investitorii s-au arătat sceptici. Facebook însuși a afirmat că peste jumătate din advertiseri considerau publicitatea pe siteul acesta un experiment.
Facebook nu a ascuns nimic din acestea, iar analiștii de la Goldman Sachs și Morgan Stanley le-au folosit la reducerea prognozelor.
Dar “dacă aceste două firme au anunțat doar fondurile de hedging și alți investitori privilegiați că se așteptau ca Facebook să nu aibă rezultatele așteptate, acesta este o încălcare serioasă a regulilor. Aceia dintre voi care nu au avut informația aveți dreptul să strigați fault. Aveți dreptul să îi dați în judecată.”
Însă articolul concluzionează spunând “Hai să fim cinstiți. Chiar sunteți atât de neajutorați încât depindeți de Morgan Stanley și Goldman pentru a termina tabloul financiar al Facbook când se vede 95% din desen?” Cu alte cuvinte, mulți investitori au fost “clasici fraieri de pe Wall Street”.