EXCLUSIV // România a semnat un MEMORANDUM cu Programul ONU pentru dezvoltare. Maria Magdalena Grigore (MAE): Țara noastră este un donator emergent (FOTO)

EXCLUSIV // România a semnat un MEMORANDUM cu Programul ONU pentru dezvoltare. Maria Magdalena Grigore (MAE): Țara noastră este un donator emergent (FOTO)

EXCLUSIV // În cadrul Reuniunii Anuale a Diplomației Române, desfășurată luni, a fost semnat un memorandum pentru relația dintre România, prin MAE, și programul ONU pentru dezvoltare.

În acest context, secretarul de stat în MAE, Maria Magdalena Grigore, a declarat, pentru B1.ro, că România este un donator emergent, motiv pentru care aceste noi componente pentru asistența umană pace și securitate pot constitui premizele atingerii obiectivelor de politică externă.

CITEȘTE AICI INTEGRAL MEMORANDUMUL

România este un donator emergent, motiv pentru care aceste noi componente pentru asistența umană, pace și securitate pot constitui premizele atingerii obiectivelor de politică externă. Iar prin colaborarea cu UNDP (Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, n.r.), o entitate prezentă în majoritatea statelor în care prezintă dificultăți, ne putem atinge scopul și obiectivele de politică externă. Prioritățile sunt foarte multe și ele privesc diverse regiuni. Dacă vorbim de Orientul Mijlociu, unde doar în anul 2019, în planul agenției RoAid, cea care trebuie să implememteze proiectele, avem în derulare proiecte cu Iordania. Dacă vorbim cu Africa de Nord avem cu Tunisia, cu Egipt.

Avem proiecte de asistență pe diverse componente, fie că vorbim de educație, de expertiză în ceea ce privește riscul la dezastre, fie că vorbim de Autoritatea Electorală română, care de altfel acordă asistență tehnică instituției omoloage din Iordania pe diverse componențe”, a declarat secretarul de stat MAE, pentru B1.ro.

Maria Magdalena Grigore a adăugat că ”împreună cu alte instituții abilitate din România, chiar dacă nu sunt în subordinea MAE, ne aducem aportul ca expertiză sau bineînteles sunt anumite proiecte de asistență pentru dezvoltare care constau în identificarea nevoilor din statele respective și aici aș aduce aminte de tehnica medicală, calculatoare, renovări, reabilitări școli”.

Aceasta speră ca acestă componentă umanitară și asistență pentru dezvoltare să fie mult mai bine înțeleasă.

Încă suntem la început, sper ca acestă componentă umanitară și mai ales asistență pentru dezvoltare să fie mult mai bine înteleasă inclusiv de colegii mei, domnii ambasadori, și pentru dânșii am ales azi un panel cu un titlu sugestiv triple nexus (umanitar, asistență pentru dezvoltare, pace și securitate) pentru a înțelege aceste componente și nu numai, pentru a le utiliza din ce în ce mai mult, atât cât putem din poziția de stat membru UE, dar și pe componenta bilaterala, toate cu scopul de a atinge obiectivele de politică externă în diferite regiuni”, a mai adăugat secretarul de stat.

Luni are loc Reuniunea Anuală a Diplomației Române (RADR), organizată de MAE, tema din acest an fiind ”Diplomaţia României: repere şi noi perspective”.

Principalele teme abordate în cadrul reuniunii vor fi viitorul UE şi al rolului său global, relaţiile transatlantice, relaţiile cu vecinătatea estică, afacerile europene, relațiile politice şi economice ale României cu statele din spațiul Asia-Pacific, Orientul Mijlociu, Africa și America Latină, asistența umanitară şi dezvoltarea, pacea şi securitatea la nivel mondial.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`