Klaus Iohannis și Donald Trump, întâlnire importantă la Washington: Cei doi șefi de stat vor adopta o declarație comună pentru întărirea relațiilor dintre SUA și România (VIDEO)

Klaus Iohannis și Donald Trump, întâlnire importantă la Washington: Cei doi șefi de stat vor adopta o declarație comună pentru întărirea relațiilor dintre SUA și România (VIDEO)
foto: Hepta.ro - AdMedia / Michael Reynolds

UPDATE 21:10:Președintele Klaus Iohannis a sosit la Casa Alba, unde a fost așteptat de către Donald Trump. Cei doi vor discuta mai multe teme importante în Biroul Oval.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Preşedintele Klaus Iohannis se află într-o vizită oficială în Statele Unite unde marţi, la 21 ora României, urmează să se întâlnească cu preşedintele Donald Trump în Biroul Oval din Casa Albă.

Cu această ocazie, cei doi preşedinţi vor adopta o declarație comună pentru întărirea relațiilor dintre SUA și România.

Conform programului oficial anunțat de Administrația Prezidențială:

  • Ora locală 14:00 (ora 21:00, ora României) – sosirea lui Klaus Iohannis. La intrarea în South Portico va fi întâmpinat chiar de către liderul de la Casa Albă. Președintele român va semna apoi în Cartea de Onoare și va avea loc prezentarea delegaţiilor, în sala Diplomatic Reception;
  • Ora locală 14:10 (21:10, ora României) – convorbiri tete-à-tête ale celor doi lideri, în Biroul Oval, urmate de convorbiri oficiale cu participarea membrilor delegațiilor oficiale, la Cabinet Room;
  • Ora locală 15:30 (22:30, ora României) – încheierea vizitei.

Programul oficial nu include vreo conferință de presă sau o declarație a celor doi lideri.

Săptămâna trecută, preşedintele Iohannis a prezentat, într-o întâlnire informală cu jurnaliştii, temele de discuţie cu omologul american, între care se vor număra următoarele:

  • Securitatea energetică, România fiind interesată de o mai mare implicare a SUA în regiunea Mării Negre şi de păstrarea cooperării cu compania Exxon Mobil;
  • Programul Visa Waiver;
  • Înzestrarea forțelor armate române (în principal programul de rachete, rachete sol-aer „Patriot”);
  • Creşterea numărului de soldaţi americani pe teritoriul României, ca o garanție de securitate sporită.

Președintele Iohannis nu va merge la Washington cu soția sa, Carmen. De asemenea, delegația română nu va cuprinde și o delegație de oameni de afaceri. Cu Iohannis urmează să meargă la Washington cosilierul prezidențial pentru politică externă Bogdan Aurescu și consilierul de stat pentru comunicare publică Daniela Bârsan.

Donald Trump și Klaus Iohannis s-au mai întâlnit o dată, în iunie 2017.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`