UPDATE // MASACRUL DE LA PSIHIATRIE: Ministrul Sănătății merge personal la Săpoca, pentru a conduce ancheta internă. Sorina Pintea: `Este un caz tragic care impune rigoare în analiză și măsuri urgente`

UPDATE // MASACRUL DE LA PSIHIATRIE: Ministrul Sănătății merge personal la Săpoca, pentru a conduce ancheta internă. Sorina Pintea: `Este un caz tragic care impune rigoare în analiză și măsuri urgente`
Foto: Captură B1 TV

UPDATE 4:Sorina Pintea, ministrul Sănătății, a anunțat că a pornit de urgență spre Spitalul de Psihiatrie Săpoca din județul Buzău, „pentru a coordona personal ancheta internă privind întâmplările din noaptea trecută și pentru a asigura tot suportul necesar organelor de urmărire penală”.

„In urma informării în permanență a premierului, la dispoziția acesteia, am pornit de urgență la spitalul Săpoca din Buzău, pentru a coordona personal ancheta internă privind întâmplările din noaptea trecută și pentru a asigura tot suportul necesar organelor de urmărire penală.

Este un caz tragic care impune rigoare în analiză și măsuri urgente. Am spus de fiecare dată că siguranța și sănătatea pacienților sunt menirea întregului sistem medical, iar orice eroare de procedură trebuie corectată prompt pentru a preveni astfel de drame”, a scris Sorina Pintea, pe pagina ei de Facebook.

Ministrul Sănătății a transmis, totodată, mesaje de solidaritate către familiile îndurerate în urma tragediei de sâmbătă noapte.

Suntem alături de familiile îndurerate și le transmitem toată compasiunea noastră, precum și asigurarea faptului că toți cei ce se vor dovedi vinovați vor plăti”, a conchis Sorina Pintea.

UPDATE 3: Nouă dintre victimele cauzate de masacrul de la Spitalul de Psihiatrie din Săpoca au fost aduse la București, dat fiindcă unitatea medicală din Buzău nu dispune de o secție de neurochirurgie.

Astfel, doi pacienți au fost transferați la Floreasca București, în timp ce alți doi au fost duși la Spitalul Sf. Pantelimon din București. Trei pacienți au fost transportați la Spitalul Bagdasar, iar alți doi la Spitalul Universitar.

UPDATE 2:Sorina Pintea, ministrul Sănătății, a decis trimiterea de urgență a Corpului de Control al Ministerului Sănătății pentru a verifica situația de la Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Sapoca, transmite instituția guvernamentală printr-un comunicat de presă.

Din informațiile primite de Ministerul Sănătații de la Centrul Operativ pentru Situații de Urgență și de la conducerea Spitalului, în jurul orei 3:30 în această dimineață, unul dintre pacienții internați în secția de psihiatrie acuți, aflat în salonul cu regim normal, a luat un stativ de perfuzii și a lovit în zona capului pacienții din salonul său și din unul dintre cele alăturate, unde erau internate femei.

În urma agresiunii, au fost 13 victime: 4 pacienți au decedat (3 au decedat pe loc, iar unul după ce a fost transportat la UPU Spitalul Județean Buzău), 3 pacienți sunt răniți cu traumatisme cranio-cerebrale majore și 6 pacienți au traumatisme cranio-cerebrale/ faciale minore.

În prezent, dintre pacienții care au fost răniți, 3 pacienți (doi bărbați și o femeie) cu traumatisme craniene severe se află internați la UPU Spitalul Județean Buzău. Unul dintre bărbați va fi transportat la Spitalul de Urgență Floreasca București, ceilalți rămânând internați deocamdată la Buzău. Cei 6 pacienți care au traumatisme craniene minore și faciale vor rămâne deocamdată în UPU Buzău.

În tura din noaptea trecută, in pavilionul in care s- a intamplat tragedia au fost un medic și 7 asistenți , 3 infirmiere și 2 muncitori pentru supraveghere bolnavi psihici periculoși. Managerul unității medicale a declarat că agresorul era internat pentru probleme cu alcoolul și a lovit victimele fără ca acestea să apuce să ceară ajutor. Ultima victimă care a fost rănită s-a trezit și a reușit să alerteze personalul medical.

„Am cerut o verificare amănunțită și rapidă Corpului de Control. Dacă este neglijență, vom acționa în consecință”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

UPDATE:Viorica Mihalaşcu, directorul Spitalului de Psihiatrie Săpoca, a declarat, în direct la Antena 3, că atacul s-a produs în jurul orei 3:30. Agresorul a suferit un episod psihotic acut, atacându-i mai întâi pe colegii de salon şi apoi pe pacientele aflate într-un salon alăturat, potrivit g4media.ro.

Conform sursei citate, au fost înregistrate în total 13 victime, dintre care trei au decedat în spitalul din Săpoca, iar a patra a decedat după ce a fost transportată la UPU a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Buzău, având un traumatism cranio-cerebral grav. De asemenea, alţi trei răniţi sunt cu traumatisme cranio-cerebrale majore, iar şase au cu traumatisme cranio-faciale minore, scrie g4media.ro.

„El era internat într-un salon cu regim de supraveghere normal, simptomele pe care le-a arătat nu prevedeau nenorocirea care avea să se întâmple”, a afirmat Viorica Mihalaşcu.
Directoarea spitalului a mai precizat că „totul s-a petrecut în mai puţin de un minut, foarte repede”, iar la momentul respectiv în secţia respectivă se mai aflau trei infirmiere. „Personalul medical nu a apucat să intervină”, a mai precizat Mihalaşcu.

Un pacient de la Spitalul de Neuropsihiatrie şi Măsuri pentru Siguranţă Săpoca, judeţul Buzău, a omorât, în noaptea de sâmbătă spre duminică, patru pacienţi şi a rănit alţi nouă cu un stativ de perfuzie.

Potrivit comisarul – şef Laurenţiu Pantazi, şeful IPJ Buzău, unul dintre pacienţi a intrat cu un stativ de perfuzii în două dintre saloane şi a atacat pacienţii. Din primele informaţii, ar fi vorba de patru morţi şi nouă răniţi grav, câteva victime având traumatisme cranio-cerebrale, relatează Agerpres.

Potrivit medicului Adrian Zoican de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Buzău, trei dintre cele zece victime aduse duminică dimineaţă sunt în comă, cu traumatisme severe la cap.

Medicii buzieni iau în calcul transferarea victimelor la spitale din Bucureşti, întrucât Spitalul Judeţean nu dispune de medici neurochirugi şi de o secţie cu astfel de specializare.

Toţi răniţii sunt persoane de peste 60 de ani, una singură având sub această vârstă.

Victimele au probleme psihice, în general demenţă, ceea ce le-a împiedicat să reacţioneze în momentul atacului.

Agresorul are 38 de ani şi este din comuna Săgeata, judeţul Buzău, fiind fără ocupaţie. El a fost internat voluntar cu sevraj etilic în cursul zilei de joi. După producerea atacului, a încercat să fugă şi a fost imobilizat de un poliţist, aflat în unitatea medicală pentru internarea unui alt pacient.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`