EXCLUSIV ONLINE // Ministrul Daniel Breaz, despre Holocaustul Romilor: ‘Au fost şi momente delicate, să NU le spunem dificile’. Deputatul PSD Petre Manole: „O gafă serioasă” / „Sancțiunea trebuie să vină de la premierul Dăncilă’ (VIDEO)

EXCLUSIV ONLINE // Ministrul Daniel Breaz, despre Holocaustul Romilor: 'Au fost şi momente delicate, să NU le spunem dificile'. Deputatul PSD Petre Manole: O gafă serioasă / Sancțiunea trebuie să vină de la premierul Dăncilă' (VIDEO)
Sursă foto: Facebook / Breaz Daniel

EXCLUSIV ONLINE // Oficialii români continuă să şocheze prin declaraţii pe care le putem cataloga cel puţin „nefericite”. Prezent vineri la o ceremonie de comemorare a victimelor Holocaustului Romilor, ministrul Culturii, Daniel Breaz, a făcut o afirmaţie controversată, numind evenimentele drept „momente delicate, dar nu dificile sau neplăcute„.

Faptul că, de-a lungul timpului, au fost şi momente, şi putem să le spunem mai delicate, să nu le spunem dificile sau să nu le spunem neplăcute, momente delicate în care au avut loc anumite lucruri neplăcute şi anumite minorităţi au avut de suferit, ne face să găsim momente cum cel de astăzi prin care să readucem în atenţia nu doar a românilor, ci a întregii naţiuni române, a întregii Europe, a întregii lumi, faptul că respectăm aceste minorităţi„, a afirmat Daniel Breaz, în discursul susţinut la comemorare.

Daniel Breaz, despre Holocaustul Romilor: ‘Au fost şi momente delicate, să nu le spunem dificile sau neplăcute’

Contactat de B1.ro, deputatul PSD Petre Florin Manole, un cunoscut activist pentru drepturile omului, a catalogat afirmaţiile ministrului drept o „gafă clară şi serioasă” ce nu trebuia să fie făcută într-un astfel de moment.

Nu te poţi adresa cu aceşti termeni într-un astfel de context. Aceştia sunt termeni pentru situaţii normale din viaţa de zi cu zi, Holocaustul este o tragedie internaţională recunoscută ca atare„, a subliniat Petre Florin Manole.

Deputatul a subliniat că aceasta este doar o gafă serioasă, dar pe de altă parte trebuie văzut discursul premierului Dăncilă la evenimentele de comemorare în care s-a precizat exact poziţia de condamnare a Holocaustului drept o tragedie internaţională şi de comemorare a victimelor.

Manole a semnalat şi inadvertenţa preşedintelui Klaus Iohannis, care la evenimentele de comemorare a victimelor Holocaustului nu a invitat şi decorat niciodată şi reprezentanţi ai comunităţii rome care au avut de suferit ca urmare a acestei tragedii.

Cât priveşte acţiunile ce trebuie luate după această gafă, deputatul PSD a subliniat că Daniel Breaz trebuie să revină acum asupra declaraţiei şi să îşi ceară iertare pentru gafa făcută, în primul rând, iar dacă nu va face acest lucru atunci sancţiunea ce i se cuvine ministrului trebuie să vină de la prim-ministrul Viorica Dăncilă.

De altfel, acesta a subliniat că prima sancţiune vine fix de la opinia publică care sancţionează imediat astfel de erori de discurs.

O reacție durăa avut şi Valeriu Nicolae, fost secretar de stat in Guvernul Ciolos şi un militant activ pentru drepturile minorității rome cu acțiuni recunoscute la nivel internaționalpentru ajutorarea copiilor din familii sărace.

„E guvernul Vioricăi nu am așteptări că miniștrii ar putea avea bun simț, inteligență sau empatie. Bine totuși că nu s-a scărpinat în fund pe scenă”,a afirmat Valeriu Nicolae pentru B1.ro.

Aceste declaraţii vin şi în contextul în care, de-a lungul timpului, politicienii români au avut problemele în a admite implicarea României în Holocaust. Cel mai cunoscut caz este cel al fostului ministru Dan Şova care afirma în 2012 că în România nu ar fi exista niciun Holocaust.

Ulterior Dan Şova şi-a cerut scuze pentru afirmaţiile făcute, dar, chiar și așa, el a fost destituit din funcție de Victor Ponta din funcția de purtător de cuvânt al PSD.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`