EXCLUSIV // Elevii acuză Guvernul că zeci de mii de copii sunt forțați să facă autostopul: Ce a spus Dăncilă despre această situație și cum a tergiversat problema vicepremierul Suciu

EXCLUSIV // Elevii acuză Guvernul că zeci de mii de copii sunt forțați să facă autostopul: Ce a spus Dăncilă despre această situație și cum a tergiversat problema vicepremierul Suciu
Photo:pixabay.com

EXCLUSIV ONLINE // Crimele din Caracal scot la iveală și nepăsarea Guvernului față de elevi. Aceștia au fost ignorați total când au protestat împotriva unei ordonațe de urgență care, practic, îi forțează pe elevi să facă autostopul.

Federația Elevilor din România trage un semnal de alarmă și averizează că este inacceptabil ca zeci de mii de elevi care fac naveta să fie lăsați fără mijloace de transport interjudețene.

Ignorați de Dăncilă, elevii au fost pasați ministrului Suciu care nu a făcut nimic

Înainte ca ordonanța de urgență să fie votată în Parlament elevii au făcut apel chiar la premierul României. Aceasta le-a acordat o foarte scurtă întrevedere și a trasmis ministrului dezvoltării „să se rezolve problema„. Chiar în ziua în care ordonanța a trecut prin Parlament, ministrul Suciu le-a explicat elevilor că nu vor rămâne fără posibiltatea de a face naveta să studieze.

În momenul în care am văzut că doamna Dăncilă este la Neptun, ne înțelesesem și cu celelalte asociații din țară pentru o conferință și i-am dat un SMS. Am mers acolo, am discutat cu dânsa, i-am explicat situația, inițial o înțelesese, l-a chemat pe domul Suciu, după care doamna Dăncilă a plecat și i-a spus domului Suciu „să se rezolve problema”. Luni la minister ne-am întâlnit și cu domnul Suciu, la minister am purtat discuții de vreo 3-4 ore, în schim fără un rezultat anume, noi le explicam faptul că situația o să fie foarte gravă, ei spuneau că nu. Că nu o să afecteze. Nimeni nu o să se ridice în picioare să se lupte pentru drepturile noastre dacă nu o facem noi. Vorbim de zeci de mii de elevi care vor face autostopul de acum încolo. Există riscul foarte mare ca o parte din ei să nimerească persoane care nu sunt sigure și care pot reprezenta un risc pentru ei. Plus condițiile foarte rele de pe timpul iernii. ” a spus pentru B1.ro Mihai Tănase, președintele Asociației Elevilor din Constanța.

Elevii spun că au fost neglijați chiar dacă au sesizat problemele înainte de tragedia de la Caracal.

Nu credem că vom fi ascultați deoarece noi am prezentat problema și înainte ca ordonața să intre în vigoare și am prezentat problema la toți decidenții. Ordonanța oricum a fost adoptată și ei au încercat doar să ne explice cum că nu este cum credem noi, că de fapt nu or să rămână elevii fără transport, doar că propriu-zis oricine citește acea ordonanță, vede clar, elevii rămân fără transport, cei care fac naveta între județe. Am vorbit înclusiv cu doamna Dăncilă. Nu ni s-a spus nimic concret.

Noi am semnalat problema dinainte, înainte să se fi întâmplat ce s-a întâmplat. Nu spunem neaparat că dacă nu s-ar fi adpotat ordonanța nu s-ar fi întâmplat asta. Câți elevi vor fi nevoiți să facă mai departe autostopul? Legea nu era respectată în primul rând de consiliul județean, și în al doilea rând de guvern. Era un tarif maximal pe care oricum transportatorii nu erau obligați să îl respecte. a declarat pentru B1.ro Alexandru Rădulescu, vicepreședinte Asociația Elevilor din România.

Iată ce au transmis elevii printr-un comunicat de presă:

Atragem atenția asupra faptului că, în urma OUG 51/2019, transportul județean a fost eliminat din sfera serviciilor publice la presiunile președinților de consilii județene, sub motivația că bugetul nu le permite să susțină serviciul de transport. Astfel, transportatorii nu mai pot fi obligați să practice traseele ce nu le aduc profit, iar zonele rurale mai puțin populate devin izolate, oamenii fiind nevoiți să folosească cursele de ocazie, aspecte puse în vederea Guvernului chiar și de către Consiliul Concurenței prin punctul de vedere emis.

Pe această cale, FER solicită Parlamentului României să respingă OUG nr. 51/2019. În caz contrar, ne exprimăm îngrijorarea că tragedii de tipul celei din Caracal se vor mai petrece, în lipsa unor servicii de transport sigure și accesibile.

Elevii au trimis o solictare și Avocatului Poporului pentru ca acesta să facă o sesizare la Curtea Constituțională și sunt dispuși să meargă până în instanță. În 2016 Asociația elevilor din Constanța a dat în judecată Ministerul Educației pentru că nu a acordat manuale gratuite elevilor de clasa a XI- a și a XII- a și au câștigat acel proces.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`