Prim-ministrul Viorica Dăncilă a anunţat, sâmbătă, înfiinţarea unui grup de lucru interinstituţional pentru pentru eficientizarea timpilor de răspuns în caz de intervenţii, grup condus de Raed Arafat, în contextul tragediei de la Caracal.
„Am decis înfiinţareaunui grup de lucru inter-instituțional pentru eficientizarea timpilor de răspuns, grup condus de Raed Arafat. Voi propune acest apect la ședința CSAT de marți”, a anunţat premierul.
Aceasta a anunţat şi posibilitatea unui referendum pentru a se înăspri pedepselor pentru crimă, viol și pedofilie.
„E de datoria tuturor să ia măsuri și decizii pentru ca astfel de nenorociri să nu mai aibă loc. (…)
Cer un raport la CSAT minut cu minut de la primul raport de joi seară, care să prezinte cum a acționat fiecare. Aștept același lucru din partea tuturor”, a afirmat Viorica Dăncilă.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Acesta a anunţat demiterea subprefectului de Olt, cât şi chemarea din concediu a prefectului special pentru ca acesta să fie demis.
Mai mult, în calitate de preşedinte al PSD, Viorica Dăncilă a anunţat şi amânarea Congresului partidului pentru data de 3 august.
„Am amânat Congresul PSD din 3 august. Avem nevoie de măsuri ferme, să corectăm erorile de procedură care au dus la moartea unui copil nevinovat”, a subliniat Viorica Dăncilă.
Redăm mai jos integral discursul Vioricăi Dăncilă:
În aceste zile, un suflet tânăr, care putea fi salvat, a plecat dintre noi. Suntem cu toții plini de durere și revoltă, de tristețe și frustrare pentru că așa ceva s-a putut întâmpla. Am luat câteva decizii necesare, în calitate de prim-ministru, dar este nevoie de mai mult.
Mi-am anulat toate vizitele și evenimentele de astăzi. La sosirea în București, m-am întâlnit de urgență cu Ministrul Afacerilor Interne, care m-a informat asupra tuturor măsurilor luate până în acest moment și a planului de acțiune pentru zilele următoare. I-am cerut ministrului Moga să se întoarcă la Caracal pentru a continua coordonarea anchetei.
Tot astăzi am convocat o ședință la Palatul Victoria cu șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, cu directorul general STS, Sorinel Vasilca și cu Ministrul Comunicațiilor, Alexandru Petrescu.
Am decis înființarea unui grup de lucru interinstituțional care să aibă ca scop gândirea unui plan de măsuri urgente pentru eficientizarea timpilor de răspuns în situații critice la nivelul întregului aparat de stat, grup care va fi condus de domnul Raed Arafat. Voi propune acest aspect în cadrul ședinței CSAT de marți, în calitatea mea de vicepreședinte.
De asemenea, analizez posibilitatea convocării unui referendum de consultare a românilor pentru înăsprirea drastică a pedepselor pentru crimă, viol, pedofilie.
Luăm în calcul o ordonanță de urgență pentru eliminarea tuturor deficiențelor legislative care vor fi identificate de către grupul de lucru. Am discutat cu domnul Arafat, vrem ca în maxim 15 zile să avem o analiză și un plan de acțiune.
I-am demis deja pe șeful Poliției Române, chestorul Ioan Buda, pe inspectorul șef adjunct al Inspectoratului Județean de Poliție Olt și pe subprefectul de Olt. De asemenea, l-am chemat din concediu pe prefectul de Olt, pentru a-l demite. Vor fi demiși sau vor suporta rigorile legii toți cei care au fost implicați pe parcursul acestui proces și au gestionat defectuos situația, nu doar conducerea.
Ceea ce ține de Guvern și de instituțiile aflate în subordinea Executivului se întâmplă deja, fără discuții și fără amânări. Însă este de datoria tuturor celor responsabili să ia măsuri și decizii pentru ca astfel de nenorociri să nu mai aibă loc.
Cer să se prezinte în fața CSAT un raport minut cu minut de la momentul primului apel de joi, la ora 11:05, raport care să conțină, repet, minut cu minut și decizie cu decizie, cum a acționat fiecare pe baza competențelor sale.
Aștept aceeași implicare din partea tuturor instituțiilor și entităților responsabile în acest proces: Președintele României – Klaus Iohannis, STS, Ministerul Public. Cer aceeași atitudine și din partea partidelor, pe care le rog să nu încerce să politizeze acest subiect. Este inadmisibil să permitem urcarea oamenilor politici pe această tragedie pentru exerciții de imagine și de campanie electorală.
Am amânat deja congresul PSD din data de 3 august. Avem nevoie de acțiuni ferme ca să luam măsurile necesare și să corectăm erorile de procedură care au dus la moartea unui copil nevinovat.
Asigur familiile și pe toți cetățenii României că toți cei vinovați vor plăti, indiferent de funcția deținută. Nu o să permit nimănui să se joace cu siguranța și viețile oamenilor!
Ca om, ca mamă, sunt alături de rudele aflate în suferință și voi face tot ceea ce îmi stă în putință pentru a le sprijini. Le transmit condoleanțe și toată compasiunea mea. Pentru măsurile care se impun, îi asigur că nimeni nu va scăpa nepedepsit.
În urma crimelor în serie dinCaracal, au fost demişi şeful Poliţiei Române, prefectul de Olt şi şeful interimar al IPJ Olt, dar în spate a rămas întrebarea câte tragedii trebuie să se mai întâmple pentru ca ceva să se schimbe în ţara aceasta.
Alexandra Măceşeanu, fata de 15 ani dispărută înCaracala reuşit, printr-un efort supraomenesc, să fure un telefon din casa răpitorului şi să sune la 112 în dimineaţa zilei de joi în jurul orei 11.00. Oficialii Poliţiei Române susţin că specialiştii STS n-au reuşit să identifice cu o precizie rezonabilă locul din care a fost făcut apelul telefonic şi că au fost trimişi în trei locaţii greşite, fiind nevoiţi să obţină mandate de percheziţii pentru toate cele adrese şi pierzând astfel timp vital. STS a răspuns acuzaţiilor, afirmând că e datoria companiei de telefonie mobilă să identifice locația. Echipajele au reușit să ajungă la imobilul în care era victima abia după 19 ore. Cu alte cuvinte, polițiștii s-au învârtit pe străzi înCaracal, în timp ce fata era ucisă.