Ce spune presa din Israel despre diplomatul român, Cornel Feruță, candidat la funcţia de şef al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (FOTO)

Ce spune presa din Israel despre diplomatul român, Cornel Feruță, candidat la funcţia de şef al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (FOTO)
Sursă foto: Facebook / IAEA

Diplomatul român, Cornel Feruță, este un mai vechi susţinător al acordului nuclear cu Iranul, motiv pentru care ar putea fi defavorizat în cadrul procesului de numire a următorului şef al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, relatează The Jerusalem Post.

Motivul unei posibile defavorizări ar putea fi faptul că pronunţarea repetată în favoarea acordului nuclear l-ar pune într-o situaţie conflictuală cu Israelul şi mai ales, cu Statele Unite.

Publicaţia israeliană notează că, în 2016, Cornel Feruță ar fi declarat că: „JCPOA (acordul nuclear – n.r.) reprezintă, în sine, un succes real din punctul de vedere al mecanismelor de verificare nucleară. Şi faptul că am ajuns aici (până în punctul formării unui astfel de acord – n.r.) arată căsituaţii foarte complicate şi sensibile pot fi depăşite prin dialog”.

Diplomatul român şi-ar fi menţinut retorica favorabilă chiar şi în toamna anului 2018, într-un moment în care acordul nuclear fusese abandonat de către Statele Unite de câteva luni.

„JCPOA rămâne un punct de cotitură a regimului nuclear global de neproliferare, unul crucial pentru securitatea regiunii, a Europei şi a lumii”, ar fi declarat în noeimbrie 2018, Cornel Feruță, într-un comunicat de presă citat de The Jerusalem Post.

Declaraţiile luiCornel Feruțăar fi, însă, în concordanţă cu intențiile declarate ale Uniunii Europene de a păstra acordul nuclear în funcţiune, chiar şi fără apartenenţa la el a Statelor Unite – un lucru, în esenţă, practic imposibil.

Cornel Feruță ocupă deja o funcţie de conducere în cadrul IAEA, încă din 2013.

Foto: Cornel Feruță (sursă foto: MAE)

Contacandidatul lui Cornel Feruță la funcţia de director general al IAEA este ambasadorul argentinian la organizaţie, Rafael Grossi. Faţă de acesta, publicaţia israeliană The Jerusalem Post este ceva mai puţin critică pe motiv că despre acesta se ştiu chiar mai puţine lucruri decât despre Cornel Feruță.

Luni, Yukiya Amano, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, a murit, la scurt timp după aceea vehiculându-se informaţia potrivit căreia diplomatul român, Cornel Feruță, ar putea să-i succeadă.

Până când va fi ales un succesor, funcţia de director general va fi ocupată de către Mary Alice Hayward, care a servit ca şi adjunct al japonezului Yukiya Amano.

Foto: Yukiya Amano, fostul director general al Agenției Internaționale pentru Energia Atomică (sursă foto: hepta.ro)

Urmăriți B1TV.ro și pe
`