EXCLUSIV // Nicio instituție nu vrea să se mute în clădirile confiscate / CSM a plătit chirie de 9 milioane de euro și vrea sediu nou de 18 miloane de euro, în timp ce clădirile indisponibilizate de stat rămân nefolosite

EXCLUSIV // Nicio instituție nu vrea să se mute în clădirile confiscate / CSM a plătit chirie de 9 milioane de euro și vrea sediu nou de 18 miloane de euro, în timp ce clădirile indisponibilizate de stat rămân nefolosite
Foto: csm1909.ro

EXCLUSIV ONLINE // Consiliul Superior al Magistraturii a plătit, în ultimii ani, peste 9 milioane de euro chirie pentru sediul în care își defășoară activitatea. Între timp, clădirile care au fost confiscate în urma deciziilor instanței nu au fost solicitate ca sediu de nicio instituție a statului român. Situația absurdă în care din bugetul statului se cheltuie zeci de milioane de euro pe chirii, deși statul dispune de imobile nefolosite se poate datora fie lipsei de organizare și cooperare între instituții fie, susțin unii politicieni, unui ”sabotaj legislativ”. Repoterii B1.ro i-au contactat pe directorii instituțiilor implicate și au obținut reacții în exclusivitate: CSM așteaptă ca Guvernul să îi achiziționeze un sediu de 18 milioane de euro, deși fostul sediu GRIVCO, confiscat în urmă cu 5 ani e în continuare gol.

Nicio instituție nu vrea sediile confiscate de stat

Contactat de reporterii B1.ro, directorul Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), Cornel Călinescu, susține că nicio instituție nu este interesată de clădirile confiscate aflate în administrarea statului român.

Toate bunurile confiscate care pot face obiectul unor astfel de proceduri sunt pe site-ul agenției. Agenția inițiază atunci când este sezizată de către ANAF o procedură care durează 45 de zile. În momentul de față nu sunt proceduri în derulare de atribuire la bunuri confiscate. Asta înseamnă că nici nu avem în analiză nici o cerere de la nici o instituție publică în acest moment. Ca să fie sesizată agenția trebuie în primul rând să fie în derulare o procedură de reutilizare publică sau socială. Asta înseamnă că avem un bun confiscat și că ne aflăm în acel interval de 45 de zile. Nu sunt ale noastre, nu sunt patrimoniul nostru sunt ale statului, inainte de a fi valorificate de ANAF, există această posibiltate legală de a fi date cu titlu gratuit unei instituții publice, unei primării sau chiar unei organizații non -guvernamentale” a precizat Cornel Călinescu, președintele ANABI.

Întrebat dacă CSM a făcut vreodată, de la înființarea ANABI și până în prezent, vreo cerere pentru a primi un astfel de imobil, directorul ANABI a explicat:

Consiliul Superior nu a făcut nici o astfel de cerere la Agenție.” Adăugând apoi ca ANABI ”nu a avut un astfel de imobil care să se preteze a fi sediu CSM”. Cu toate acestea, șeful ANABI nu a putut explica de ce fostul sediu GRIVCO, evaluat la 14 milioane de euro, nu ar fi optim desfășururii activității CSM.

CSM vrea sediu nou de 18 milioane de euro

Luni, Consiliul Superior al Magistraturii a anunțat printr-un comunicat de presă că intenționează să achiziționeze un sediu nou și că a primit deja finanțare publică.

Precizăm că, de aproximativ 14 ani, Consiliul Superior al Magistraturii funcționează într-un sediu impropriu, închiriat de la entități private, pentru care s-a plătit către acestea o chirie în valoare totală de 9.138.508 Euro din fonduri publice.

Prin HG nr. 949/2018, Guvernul a pus la dispoziție suma necesară achiziționării unui sediu corespunzător necesităților de funcționare a Consiliului, fonduri care nu fac parte din sfera bugetului destinat necesarului instanțelor și parchetelor, alocarea bugetară fiind realizată în mod separat, ca urmare a aprobării parametrilor tehnico-economici ai investiției.

Consiliul Superior al Magistraturii asigură opinia publică de faptul că demersurile efectuate cu privire la achiziționarea unui nou sediu sunt transparente și eficiente în realizarea obiectivelor de investiții ale instituției şi că va continua să se implice susținut pentru rezolvarea problemelor de infrastructură şi resurse financiare ale instanțelor judecătorești și parchetelor„, se arată în comunicatul CSM.

Opoziția întreabă de ce imobilele confiscate nu sunt folosite

Senatorul USR George Dircă a semnalat problema sediilor confiscate de stat și nefolosite de instituțiile publice, arătând că, în urmă cu câteva luni, și ANAF a solicitat fostul sediu GRIVCO pentru Vama, iar apoi și-a retras în mod inexplicabil cererea.

„Chiria respectivă este pe ultimii 14 ani. Recent, CSM a anunțat că a demarat procedura pentru achiziția unui nou imobil ca destinație al sediului Consiliului Superior al Magistraturii. Înțeleg că au identificat un imobil în valoare de 18 milioane de euro și atunci a venit întrebarea legitimă din partea mea: De ce nu ne orientăm spre aceste bunuri indisponibilizate la ANABI? Putem urmări ce se întâmplă cu aceste bunuri și statul român plătește paza acestor bunuri și reparații curente pentru că ele se degradează în mod constant ca urmare a faptului că sunt nefolosite. În această situație am urmărit ce se întâmplă cu imobilul GRIVCO, fostul sediu GRIVCO și am văzut că inițial Autoritatea Națională a Vămilor a făcut o solicitare pentru a prelua acel imobil, că el este în proprietatea statului acum, doar trebuie acordat unei instituții, însă fosta președintă ANAF a retras acea cerere deci acelo imobil este liber. Ba mai mult, chiar cumva seamănă ca arhitectură cu actualul sediu al Consiliului Superior al Magistraturii. De ce nu folosim acele imobile care se află în proprietatea statului și de ce cheltuim bani în situația în care știm că în acest moment există un deficit bugetar foarte mare” , a declarat pentru B1.ro senatorul USR George Dircă.

De asemenea, într-un comunicat remis presei în cursul zilei de marți, senatorul Dircă a atras atenția că inactivitatea ANABI s-ar putea datora unui ”sabotaj legislativ” de natură să blocheze valorificarea imobilelor confiscate.

Dincolo de pasivitatea absolută a ANABI în ceea ce privește valorificarea activelor confiscate de stat – în raportul pe anul 2018, Agenția anunță că a valorificat 32 de autoturisme, 7 utilitare și 264.982 litri de vin, printre altele –, organigrama instituției cuprindea 50 de posturi, dintre care, la nivelul anului trecut, doar 35 fuseseră bugetate. Pentru o instituție de prioritate zero (presupun că nu contentă nimeni necesitatea recuperării prejudiciilor prin valorificarea bunurilor confiscate), organigrama arată a sabotaj legislativ”, susține Dircă.

Reprezentanții CSM nu au putut fi contactați pentru un punct de vedere.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`