EXCLUSIV // Reacția directorului Antipa, după ce un comunicat al Ministerului Culturii anunță EXPLICIT că Muzeul Holocaustului va fi construit în Piața Victoriei: Nu-mi este clar dacă e asumat de ministru / Ideea pare bizară

EXCLUSIV // Reacția directorului Antipa, după ce un comunicat al Ministerului Culturii anunță EXPLICIT că Muzeul Holocaustului va fi construit în Piața Victoriei: Nu-mi este clar dacă e asumat de ministru / Ideea pare bizară

EXCLUSIV ONLINE // După ce ministrul Culturii, Daniel Breaz, a declarat, joi, că Executivul are în vedere, în continuare, înființarea Muzeului Holocaustului, evitând să precizeze dacă acesta va fi sau nu construit pe terenul Muzeului Antipa, un comunicat ulterior al ministerului spune negru pe alb că viitorul muzeu va apărea pe terenul de la Antipa.

Pe site-ul ministerului Culturii și Identității Naționale a fost publicat, joi seară, un comuniat în care se menționează EXPLICIT că Muzeul Holocaustului va fi construit pe terenul Muzeului Antipa, mai precis între Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român.

VEZI AICI POZIȚIA REPREZENTATULUI COMUNITĂȚII EVREIEȘTI ÎN PARLAMENT PE INIȚIATIVA MINISTRULUI CULTURII

Având în vedere articolele apărute în presa de astăzi, 18.07.2019, referitoare la înfiinţarea Muzeului Holocaustului, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale face următoarele precizări: va fi creat un complex muzeal care să cuprindă Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” şi viitorul Muzeu Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România, pentru care se are în vedere locaţia existentă între Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român”, se arată în comunicatul publicat de minister.

Acesta este terenul din Piața Victoriei aflat în dispută

CITEȘTE AICI ȘI POZIȚIA DIRECTORULUI MUZEULUI ȚĂRANULUI ROMÂN PE ACEST SUBIECT

Asta deci, în intervenția precedentă, ministrul Breaz spunea că ”vom decide și, de comun acord, poate și printr-o consultare publică, vom vedea unde vom înființa muzeul respectiv” (Detalii AICI).

Ce spune directorul Muzeului Antipa, Luis Ovidiu Popa, despre declarația ministrului și despre comunicat

Luis Ovidiu Popa, directorul Muzeului Antipa, a declarat, pentru B1.ro, că se bucură să vadă că a apărut ideea unei consultări publice, însă nu-i este clar dacă precizările de pe site-ul ministerului Comunicării sunt asumate de Daniel Breaz.

Am observat apariția punctului de vedere al ministrului Culturii după conferința de presă de ieri după-amiază (joi; n.r.) și am fost foarte bucuroși să vedem că apare ideea unei consultări publice pentru stabilirea unui amplasament optim pentru Muzeu Holocaustului. Acest lucru ne face să considerăm că și argumentele noastre, transmise în mai multe rânduri ministerului și domnului ministru, au fost luate în considerare. Am văzut ulterior, spre seară, apariția acelor precizări pe site-ul ministerului Culturii. Nu-mi este foarte clar dacă ele sunt asumate de domnul ministru pentru că în dialogul pe care l-am avut cu Domnia Sa, cu ministerul Culturii, nu se potrivește cu ideile care apar în aceste precizări”, a spus Luis Ovidiu Popa.

Mai mult, acesta consideră că ideea unui complex muzeal pare ”bizară”.

Ideea principală, aceea a unui complex muzeal în acest moment pare un pic bizară, în condițiile în care nu a existat o consultare cu specialiști din zona de muzee sau, în mod special, a celor trei muzee avute în vedere pentru a fi asamblate în acest complex muzeal.

Aș vrea să vă mai spun că în ultima vreme am avut discuții cu experți din zona de urbanism, din care a reieșit că în aceste situații similare, în care s-a construit edificii publice, demersul a constat în constituirea unor comisii complexe formate din arhitecți și urbaniști care să identifice mai multe amplasamente posibile și apoi în urma unei consultări publice similar cu ceea ce domnul ministru amintea să se ajungă la o soluție finală”, a menționat el.

Deci, în concluzie, cred că cel mai important lucru din ceea ce a apărut în presă ieri este tocmai această poziție a ministrului Culturii privind ideea de consultare publică pentru o soluție optimă în ceea ce privește noul muzeu al Holocaustului și care evident va reprezenta soluția potrivită și pentru muzeu Antipa”, a conchis directorul Muzeului Antipa.

Zilele trecute, directorul muzeului Antipa a acordat un interviu în exclusivitate pentru b1.ro, în care și-a expus poziția în legătură cu acest subiect sensibil. Interviul poate fi urmărit integral AICI.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră