Ce ar fi cauzat MAREA BUBUITURĂ din Iași de săptămâna trecută: EXPLOZIA unui METEORIT de 8 kg și 16 cm în diametru!

Ce ar fi cauzat MAREA BUBUITURĂ din Iași de săptămâna trecută: EXPLOZIA unui METEORIT de 8 kg și 16 cm în diametru!
Foto: Hepta.ro

EXCLUSIV ONLINE // Un profesor de fizică din Iași susține că a descoperit cauza bubuiturii puternice care a îngrozit populația din oraș acum mai bine de o săptămână. El spune că zgomotul s-a datorat prăbușirii unui meteorit ce a determinat un zgomot și o vibrație care s-au resimțit atât în Iași, cât și în localitățile limitrofe. Descoperirea a fost posibilă datorită unui aparat montat de profesorul Silviu Gurlui în Turnul cu Ceas al Palatului Culturii din Iași acum un an de zile.

A fost un meteorit, după evaluarea mea de minim 8 kilograme și de 16 centimetri în diametru, iar explozia sa a avut loc la o înălțime de peste 20 de kilometri, el pătrunzând în atmosferă cu aproximativ 20 de kilometri pe secundă, dezvoltând o energie extrem, extrem de mare echivalentul a 400 de kilograme de explozibil TNT. Explozia s-a resimțit la o distanță de până la 80 de kilometri în sudul Iașului și a fost însoțită după cum știm de o vibrație puternică în sol, în clădiri, au tremurat serios și geamurile oamenilor„, a declarat pentru B1.ro Silviu Gurlui, profesor la „Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași”.

Profesorul Gurlui explică și importanța monitorizării unor astfel de evenimente, în special având în vedere faptul că pot fi extrem de periculoase.

Sunt fenomene extrem de severe, aceste proiectile poartă o energie extrem de mare și în funcție de mai mulți parametri de traiectorie, în funcție de mărime de viteză, ele produc o undă de șoc foarte puternică și dincolo de această stare de neliniște sigur dacă meteoritul sau particula respectivă sau proiectilul are mărime mai mare poate produce daune însemnate” a mai explicat fizicianul.

O astfel de bubuitură a mai fost înregistrată în Iași în urmă cu 3 ani, dar atunci nimeni nu a reușit să rezolve misterul. În ambele cazuri autoritățile nu au oferit nici o explicație pentru sursa zgomotului puternic și al vibrațiilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`