Profesor universitar român, închis într-un penitenciar comunist din China. Ministerul Justiției: Am cerut declanșarea procedurii de transfer. Reacția MAE

Profesor universitar român, închis într-un penitenciar comunist din China. Ministerul Justiției: Am cerut declanșarea procedurii de transfer. Reacția MAE
Foto: pixabay.com

Un profesor român care a predat la o universitate din Beijing trăiește un adevărat calvar într-o închisoare comunistă din China. El a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru complicitate la fraudă contractuală. Românul susţine însă că este nevinovat şi că este o victimă a sistemului de justiţie chinez. În ultimii ani, profesorul a cerut să fie mutat în ţară, pentru a-şi ispăşi aici pedeapsa, însă cererea i-a fost respinsă, informează B1 TV.

ȘOC ÎN TELEVIZIUNE! COVE, PRINS ÎN FAPT CU ANDREEA MARIN! E BOMBA ANULUI

Clujeanul Marius Balo se stabilise în China în 2010, şi lucra ca profesor la o cunoscută universitate din Beijing. Românul părea realizat profesional şi totul mergea cum nu se putea mai bine în cariera sa. Visul său s-a năruit, însă, în 2014, când a fost arestat de autorităţile chineze pentru fraudă contractuală. Asta după ce, spune Balo, a primit 80 de dolari din partea unui chinez, fără să ştie că acesta este un infractor.

După doi ani de arest în condiţii înfiorătoare, românul a fost condamnat la opt ani de închisoare cu executare şi la plata unei amenzi de 13.600 de euro. În tot acest timp, deţinutul a solicitat să fie transferat într-o închisoare din România. El a trimis mai multe memorii pe adresa Ambasadei României la Beijing, dar şi Ministerului Justiţiei şi preşedintelui Klaus Iohannis.

ISPITA A RĂMAS FĂRĂ SUTIEN! DEZMĂȚ TOTAL LA INSULA IUBIRII! CE DECIZIE A LUAT ANTENA 1 (FOTO)

A primit un singur răspuns, din partea Ministerului Justiţiei, prin care era înştiinţat că între România şi China nu există tratat în privinţa transferării persoanelor condamnate.

Ministrul justiţiei, Ana Birchall, spune că a luat legătura cu Ministerul Afacerilor Externe pentru pentru a soluţiona acest caz.

”Ministerul Justiției depune toate eforturile privind obținerea tuturor elementelor legale necesare care să permită declanșarea etapei judiciare a procedurii de transfer a cetățeanului român, în contextul cooperării judiciare internaționale. Ministerul Justiției îi asigură pe reprezentanții legali ai cetățeanului român că va continua să întreprindă toate demersurile legale necesare, astfel încât situația domnului Marius Balo să fie cât mai grabnic soluționată, cu respectarea deplină a drepturilor sale”, se arată într-un comunicat al ministerului Justiţiei.

VESTE PROASTĂ PENTRU KANAL D! TEO TRANDAFIR A FĂCUT ANUNȚUL! VA FI ULTIMA OARĂ

O reacție a venit și din partea Ministerului Afacerilor Externe.

„Încă din momentul semnalării cazului, cetățeanul român a beneficiat constant de asistență consulară din partea reprezentanților oficiului consular și ai misiunii diplomatice, fiind contactat cu regularitate și vizitat în repetate rânduri. Totodată, reprezentanțele diplomatice au menținut legătura atât cu membrii de familie ai cetățeanului român, cât și cu avocatul acestuia. Din momentul înaintării de către cetățeanul român a cererii de transfer în vederea executării restului de pedeapsă într-un penitenciar din România, oficiul consular și misiunea diplomatică au colaborat în permanență cu autoritățile române și chineze. Acestea au oferit întregul sprijin, în limita competențelor legale, prin intermedierea contactului dintre Ministerele de Justiție din cele două state”, se arată în comunicatul MAE.

Marius Balo susţine că trăieşte un adevărat calvar în puşcăriile comuniste.

„Eram scos din cuşcă şi dus într-o alta, legat (…) de mâini şi de picioare, într-un scaun de metal ce semăna izbitor cu un scaun electric, în timp ce mi se repeta obsesiv că singura mea şansă este ca, odată ajuns în faţa judecătorului, să îi implor mila, cu lacrimi în ochi”, a povestit românul.

În cele din urmă, clujeanul a fost transferat într-un penitenciar de maximă siguranţă din Shanghai. Acolo, ar fi fost obligat să lucreze timp de 12 ore pe zi. Asta, în schimbul unei singure mese pe zi, care consta în două linguri de orez.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`