O instanţă de judecată americană a decis ca președintele Donald Trump a încălcat Constituția atunci când a blocat accesul la contul său de Twitter unor persoane care îl criticau sau îl ironizau, a precizat The New York Times, de altfel, o publicaţie criticată de mai multe ori de preşedintele american.
Mai exact, preşedintele american ar fi încălcat Primul Amendament al Constituţiei, care s-ar aplica inclusiv conturilor de pe rețelele sociale aparţinând persoanelor în funcţii publice.
„Primul Amendament al Constituţiei interzice unui oficial care foloseşte reţelele sociale pentru probleme de stat să excludă anumiţi oameni dintr-un dialog deschispentru că spun lucruri cu care oficialul nu este de acord’, a precizat judecătorul Barrington D. Parker.
Instanţa şi-a motivat decizia prin faptul că Donald Trump nu foloseşte contul de Twitter doar pentru lucruri personale, ci inclusiv pentru aspecte ce ţin de guvernarea ţării. Prin urmare, nu pot fi excluşi cetăţenii care doresc să-i citească postările și/sau comunice cu el, doar pentru că nu îi plac opiniile lor.
„Această dezbatere, pe cât de inconfortabilă şi neplăcută poate fi, este un lucru bun. În rezolvarea acestui apel, reamintim că Primul Amendament ne arată că cel mai bun răspuns în faţa unui discurs defavorabil cu privire la probleme de interes public este dat de mai multă discuţie, nu mai puţină”, a adăugat judecătorul american.
Decizia curţii a fost luată în unanimitate.
De-a lungul timpului, preşedintele Donald Trump şi-a utilizat contul de Twitter pentru a-şi exprimat opinia cu privire la alţi oficiali (precum Mike Pence sau Hillary Clinton), cu privire la Partidul Democrat per ansamblu, cu privire la Iran, Venezuela, Coreea de Nord, China, Uniunea Europeană, Federaţia Rusă şi mai ales la propria-i persoană.
În momentul de faţă, contul de Twitter al lui Donald Trumpare 61,8 milioane de follow-eri.
Exemple din România
În România, politicienii români fie nu pot face față valului de mesaje negative, fie au decis să modereze comentariile, dispărând subit din peisaj orice critică.
Spre exemplu, Liviu Dragnea, pe vremea când era președintele PSD, primea un val de comentarii negative la fiecare postare pe rețelele de socializare. El a ales să nu modereze comentariile, așa că pe contul său apar o multitudine de injurii, critici și comentarii negative. La fel și în cazul actualului șef de la PSD, premierul Viorica Dăncilă. Postările sale sunt frecvent ironizate de internauți.
La polul opus, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, își moderează comentariile, fiind atentă să nu scape nicio critică la adresa sa. Acest lucru se întâmplă după ce a fost huiduită pe Arena națională, atunci când s-a afișat alături de Simona Halep. Valul masiv de critici de pe Facebook au determinat-o în acel moment să-și închidă contul, deoarece echipa sa nu reușea să șteargă numărul uriaș de mesaje negative.