BERD: România va rezista unei eventuale ieșiri a Greciei din zona euro. Trebuie construit un „inel de aparare” în jurul României, Bulgariei și Serbiei

BERD: România va rezista unei eventuale ieșiri a Greciei din zona euro. Trebuie construit un „inel de aparare” în jurul României, Bulgariei și Serbiei
Foto: theolivepress.es

România va rezista unei crize declanşate de eventuala ieşire a Greciei din zona euro, în ciuda prezenței semnificative a băncilor elene în ţară, însă trebuie construit un „inel de apărare” în jurul României, Bulgariei şi Serbiei pentru a le ajuta să facă faţă, susțin oficialii BERD, citaţi de CNBC.

Afirmațiile economistului șef al BERD, Erik Berglof, și ale altor reprezentanți ai instituției, vin pe fondul temerilor că băncile grecești nu vor mai fi capabile să-și susțină filialele din

Prezenți vineri la Londra, reprezentanții BERD au declarat că România, cu cea mai mare economie dintre cele trei țări vizate, va putea rezista eventualei crize, în ciuda faptului că băncile grecești controlează circa 13% din activele sistemului bancar românesc.

Există deja măsuri pentru a gestiona efectele potențialelor măsuri de deleveraging (dezintermediere) ale băncilor elene. Nu vorbim prea mult despre asta, însă în aceste vremuri de criză trebuie să înțelegem importanța stabilității financiare. Credem că există încă multă voință în Europa, și speranță, că se va găsi o soluție pentru Grecia„, a afirmat Berglof, economistul șef al BERD.

Întrebat de postul CNBC.com ce măsuri ar trebui să ia România pentru a se proteja de eventualele efecte ale crizei din Grecia, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a făcut referire la rata de solvabilitate și la măsuri prudențiale. Rata medie de solvabilitate a sistemului bancar din România este de peste 14%, iar subsidiarele locale ale băncilor grecești sunt bine capitalizate, potrivit BNR.

Potrivit viceguvernatorul BNR Cristian Popa, nu au fost înregistrate ieșiri semnificative de capital străin sau de retrageri de depozite din bănci.

Nu am văzut semnale care să indice retrageri de depozite. Principala noastră grijă este să prevenim, pe viitor, o posibilă dezintermediere dezordonată a subsidiarelor din România ale băncilor străine, deși expunerea băncilor-mamă pe subsdiiarele din România a rămas până acum, în linii mari, stabilă. Este important ca dezintermedierea să nu devină dezordonată, excesivă sau prea rapidă. Nici instituțiile financiare internaționale, nici țările gazdă nu vor să vadă o situație în care dezintermedierea ar degenera într-o criză a creditelor” , a spus Popa.

Cristian Popa a mai spus că liniile de finanțare de la băncile străine către subsidiarele din România nu au scăzut până acum. „Suntem îngrijorați de ce s-ar putea întâmpla de acum înainte„, a mai spus acesta.

Oficialul BNR susține că în prezent, România este una dintre cele mai avansate state din UE în privința testelor de stres din sistemul bancar.
      
Totodată, Popa consideră că Grecia va putea depăși criza și va reuși să rămână în zona euro, în același timp respectându-și angajamentele.

Președintele Raiffeisen Bank Romania, Steven van Groningen, susține că nu este îngrijorat de impactul direct al crizei din Grecia, deoarece băncile românești cu acționariat elen sunt bine capitalizate.

Nu văd decât o reacție generală la nivel regional, cu presiuni pe monede”, a spus van Groningen.

În ceea ce privește deprecierea leului în raport cu euro din ultima vreme, Steven van Groningen a declarat că monitorizează atent situația și impactul acestei situații asupra consumatorilor care au credite în euro.

Trebuie să vedem dacă va continua și monitorizăm impactul asupra consumatorilor cu credite în euro. Nu excludem (noi deprecieri), dar nu mă aștept la nimic șocant„, a arătat șeful Raiffeisen.

Deși consideră că încrederea consumatorilor din România este la cote scăzute din cauza crizei din zona euro și Grecia, darși de mișcările de pe scena politică și apropierea alegerilor, șeful Raiffeisen este convins că situația poate fi depășită.
      

Urmăriți B1TV.ro și pe
`