Ieșirea Greciei din zona euro și falimentul țării sunt chestiuni tot mai aproape să devină realitate. O afirmă nu doar analiștii economici, ci și populația Greciei, care a început să-și retragă masiv banii din bănci, punând astfel umărul la prăbușirea propriului sistem financiar.
Interesant este că de situația dificilă a băncilor elene profită celelalte instituții bancare din Europa, majoritatea banilor retrași din Grecia luând acum drumul Marii Britanii, Elveției, Germaniei, dar și țărilor nordice, potrivit publicației Les Echos. De precizat și că, la începutul acestui an, ministrul de finanțe al Greciei de atunci anunța că o treime din banii retrași din țară au fost transferați în Marea Britanie
Reuters notează că în Grecia, în această perioadă, se retrag din bănci cam 700 de milioane de euro pe zi, băncile elene pierzând de la începutul anului 72 de miliarde de euro din depozite.
Efectul de domino
Problema e că panica ce a cuprins Grecia pare să se transmită ca un efect de domino asupra întregii Europe. Au fost semnalate mari retrageri de capital din băncile belgiene, franceze și italiene, iar spaniolii au fost pe punctul de a-și falimenta banca locală Bankia, clienții săi retrăgând peste un miliard de euro într-o săptămână.
În România, BNR a dat asigurări că este pregătită să facă față oricăror probleme legate de lichidități, deși la noi încă nu a fost resimțită presiunea care există în alte țări europene, paradoxal, mult mai vulnerabile în fața crizei datoriilor.
Situația retragerilor de la cele mai mari bănci elene în 2012
- EFG Eurobank, pierderi de 12 miliarde euro din depozite
- National Bank of Greece, pierderi de 8-9 milioane de euro din depozite
– Alpha Bank, pierderi de 8-9 milioane de euro din depozite
– Piraeus, pierderi de 8-9 milioane de euro din depozite
Banii retrași au fost fie transferați la alte bănci din străinătate, fie transformați în aur, fie păstrați în depozite personale.