Proteste violente la Hong Kong. Mii de manifestanţi s-au ciocnit cu forţele de ordine, în ziua aniversării întoarcerii oraşului sub autoritatea Chinei. Protestatarii au ocupat și au vandalizat sediul Parlamentului iar întreaga zonă din jurul clădirii a fost blocată. Oamenii sunt nemulţumiţi şi de un nou proiect de lege care ar permite extrădarea cetăţenilor din Hong Kong în China, pentru a fi judecaţi în tribunale controlate de Partidul Comunist.
Violențele au izbucnit înaintea unei ceremonii care marchează aniversarea a 22 de ani de când Hong Kong-ul a revenit sub conducerea Chinei, în anul 1997.
Poliția a folosit spray paralizant pentru a dispersa unii protestatari, majoritatea studenți îmbrăcați în negru și cu măști pe față.
Forțele de ordine, echipate cu căști de protecție și bastoane, au mărșăluit către protestatari și au ridicat bannere roșii prin care avertizau că vor folosi forța dacă activiștii vor înainta. Protestatarii au blocat din nou părți din centrul orașului.
LIDIA BUBLE, GOALĂ PUȘCĂ LA DUȘ! RĂZVAN A PRINS-O ÎN FAPT! AVEM IMAGINI COMPROMIȚĂTOARE (GALERIE FOTO)
Peste un milion de persoane au protestat în ultimele trei săptămâni pentru a-și arăta nemulțumirea față de liderul Hong Kong-ului, Carrie Lam, susținută de China.
Lam a apărut în public pentru prima oară în două săptămâni pentru a participa la ceremonia aniversării, alături de soțul ei, fost lider al Hong Kong-ului și a încercat să liniștească mulțimea. Oamenii sunt nemulțumiți de un nou proiect de lege care ar permite extrădarea cetățenilor din Hong Kong în China, pentru a fi judecați în tribunale controlate de Partidul Comunist.
Protestatarii nu se mulțumesc cu suspendarea proiectului de lege și au cerut liderului din Hong Kong, Carrie Lam, să îl retragă cu totul. De asemenea, oamenii au reclamat un exces de zel al forțelor de ordine la protestele recente, polițiștii folosind gloanțe de cauciuc și gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea.
Susținătorii proiectului de lege argumentează că există instrumente pentru a preveni ca persoanele persecutate politic sau religios să fie extrădate în China. Însă criticii susțin că proiectul de lege ar permite ca oamenii din Hong Kong să fie expuși sistemului judiciar deficitar din China și erodează independența juridică a teritoriului. Oficialii au argumentat că tribunalele din Hong Kong vor avea decizia finală pentru a permite extrădarea și că suspecții acuzați de infracțiuni politice sau religioase nu vor fi extrădați.
LACRIMI ÎN TELEVIZIUNE! BIATA TEO TRANDAFIR! CARMEN HARRA A FĂCUT ANUNȚUL CUMPLIT! NU MAI ARE NICIO ȘANSĂ (GALERIE FOTO)
Teritoriu chinez autonom, Hong Kong are propriile legi și are în prezent acorduri de extrădare cu 20 de națiuni, printre care și SUA și Marea Britanie, însă nu și cu China.
Proteste VIOLENTE la Hong Kong: Protestatarii au ocupat și vandalizat sediul Parlamentului