BAOBABUL, frate cu românul: Un inedit proiect de cercetare finanțat de România face înconjurul planetei!  

BAOBABUL, frate cu românul: Un inedit proiect de cercetare finanțat de România face înconjurul planetei!  

Într-un moment de grație sau de inconștiență, cu mai mulți ani în urmă, Ministerul Cercetării din România a decis să finanțeze un studiu despre… baobabi. Se pare însă că a fost cu noroc. Singurul mare proiect desfășurat dincolo de granițele țării și finanțat de țara noastră, publicat în iunie 2018, a dat fiori lumii științifice și nu numai, a devenit un hit internațional, scrie Revista Sinteza.

„Raportăm că 9 din cei mai bătrâni 13 baobabi şi 5 din cei 6 cei mai mari baobabi ai lumii s-au prăbuşit şi au murit, în ultimii 12 ani. Cauza mortalităţii este încă neclară” – a fost semnalul de alarmă lansat de echipa Universității „Babeş-Bolyai” din Cluj, coordonată de profesorul Adrian Pătruţ, de la Facultatea de Chimie.

Studiul lor efectuat în Africa și publicat în revista Nature Plants, a fost preluat și citat de cele mai mari publicațiii și instituții media din lume, fiind descris ca „un eveniment de o magnitudine fără precedent”.

Adrian Pătruţ şi colegii lui au studiat peste 60 dintre cei mai bătrâni baobabi din lume pentru a le afla secretul longevităţii. Studiul a cuprins copaci din mai multe ţări: Tanzania, Zimbabwe, Kenia, Sri Lanka, India, Australia, fiind preluate eşantioane de la copaci foarte bătrâni.

Din echipa de proiect fac parte şi cercetători din Statele Unite, din Africa de Sud, dar şi colaboratori locali fără de care ar fi fost greu de izbândit. Cercetătorii și-au propus să stabilească vârsta celor mai bătrâni baobabi din lume prin metoda carbon 14.

Studiul echipei de la Cluj a căpătat noi valenţe când au descoperit că unii dintre cei mai mari şi mai bătrâni baobabi au murit în număr semnificativ în ultimul deceniu. Printre victime: Panke, din Zimbabwe, cel mai vechi baobab, 2.450 de ani, arborele Platland din Africa de Sud, unul dintre cei mai mari din lume, cu un trunchi de peste 10 metri în diametru, şi celebrul baobab Chapman din Botswana, pe care Livingstone şi-a gravat iniţialele, clasat ca monument naţional.

Din probele prelevate, în prezent se fac analize de laborator în Ungaria şi Africa de Sud, analize care la început s-au făcut în SUA. Rezultatele vor fi interpretate ulterior şi vor fi date publicităţii. Echipa cerectătorilor români estimează ca în luna martie 2020 să plece pentru noi cercetări în Africa.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:53 - Tânără plimbată în lesă în cadrul unei gale în care bărbați luptă cu femei. Organizatorul: „Păi așa am făcut și eu cu soția, toate iubitele mele” / Fata: „Nu m-am simțit înjosită deloc”
21:41 - Bogdan Paraschiv, după aderarea deplină a României la Schengen: Ar trebui să se pună pe umerii Guvernului României o presiune mai mare prin asumarea unor investiții și mai mari în rețeaua de autostrăzi necesară (VIDEO)
21:34 - Accident grav la ieșirea din Ploiești. Nouă persoane au ajuns la spital
21:29 - Alimentele nesănătoase, interzise în unitățile de învățământ. Ce au și ce nu au voie elevii să mănânce
21:11 - Județul care va primi tilul de Regiune Gastronomică a Europei din 2027. Ce preparate au cucerit jurații
21:08 - Bonusul de Crăciun. Vești bune pentru acești angajați din România. Câţi bani vor primi la final de an
21:07 - S-a câștigat marele premiu la Loto 6/49, de peste 100.000 de euro. De unde a fost cumpărat biletul norocos și cât a costat
20:55 - Radu Miruță (USR): Noi suntem foarte atenți să ne convingem dacă cu adevărat se dorește, în acest proiect de coaliție, să se schimbe modul în care s-au condus lucrurile în România (VIDEO)
20:52 - Ilie Bolojan: Trebuie să discutăm deschis despre un singur candidat al coaliției la prezidențiale. Eu nu îmi doresc să candidez
20:41 - Primăria Capitalei, decizie care vizează proprietarii mașinilor hibrid. „A fost frumos cât a fost”