O eventuală decizie a Greciei de a părăsi zona euro ar ridica probleme mari pentru Spania, Italia şi alte ţări din blocul monetar cu datorii mari, care trec prin programe de reforme structurale, a declarat preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick, citat de Reuters.
Guvernul Marii Britanii face deja pregătirile de urgență pentru a face față unui scenariu sumbru în care Grecia ar părăsi zona euro, după ce guvernatorul Băncii Angliei, Sir Mervyn King, a avertizat Europa că „se dezmembrează”.
Oficialii americani sunt de asemenea îngrijiorați privind criza europeană în creștere. Barack Obama a descris situația ca fiind una „potrivnică” și care ar putea amenința fragila recuperare a Americii, scrie The Guardian.
Unele estimări indică faptul că dacă Grecia ar părăsi zona euro brusc acest lucru ar costa economia Europei aproximativ 1 trilion de dolari, adică 5% din productia zonei. Dacă ieșirea ar fi controlată, zona euro ar pierde 2% din PIB-ul regiunii, adică aproximativ 300 de miliarde de dolari.
Dacă Grecia ar decide să iasă din zona euro, efectele propagate în economia globală ar fi foarte grave, avertizează şeful BM.
Liderii europeni trebuie să găsească modalităţi de a acţiona înainte ca astfel de probleme să se manifeste, de a sprijini Spania şi Italia, care implementează în prezent reforme foarte dificile, a afirmat el.
Un guvern interimar a fost numit miercuri în Grecia, la zece zile de la începerea haosului politic creat de alegerile parlamentare din statul elen.Noul prim ministru este Panagiotis Pikramenos, judecător la Înalta Curte, înlocuindu-l pe Lucas Papademos. Pikramenos va deține postul până pe 17 iunie, când grecii se vor întoarce la urne.