Sorina Pintea confirmă pentru B1.ro că s-au plătit bani unor hackeri pentru a își recupera datele furate: Spitalul din Sighet a dat 10.000 de euro în 2016 după un atac cibernetic

Sorina Pintea confirmă pentru B1.ro că s-au plătit bani unor hackeri pentru a își recupera datele furate: Spitalul din Sighet a dat 10.000 de euro în 2016 după un atac cibernetic
Foto: Captură B1 TV

UPDATE:Sorina Pintea a confirmat pentru B1.rocă s-au plătit10.000 de euro unor hackeri pentru a își recupera datele furate de la Spitalul din Sighet, dar a arătat că anul când a avut loc acest eveniment a fost 2016.

„Eram manager la Baia Mare atunci, nu la Sighetu Marmației. Deci au fost atacuri cibernetice și la Baia Mare și la Sighetu Marmației și noi am reușit să blocăm, ei nu. Au pierdut toate datele și li s-au cerut bani. S-a descoperit că era vorba de niște hackeri din Rusia.”, a declarat Sorina Pintea, pentru B1.ro.

Ministrul Sănătății a subliniat că nu știe exact cine a plătit cei 10.000 de euro, probabil fiind vorba despre cei care asigarau mentenanța softului la spital.

”Nu știu cine a plătit la momentul respectiv. Cred că Consiliul Local a luat o hotărâre să se plătească sau, am reușit să vorbesc cu fostul manager de acolo, cred că firma care le asigura mentenanța softului le-a plătit. Ei aveau un soft pe care îl utilizau și firma respectivă cred că a plătit”

Un atac cibernetic a lovit mai multe spitale din România joi, hackerii reuşind să fure datele a mii de pacienți. Cea mai gravă situație este cea de la spitalul Victor Babeș din București. (Detalii AICI)

În urma acestui atac cibernetic, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a arătat că în trecut au mai existat astfel de situaţii, iar într-un caz din 2017, autorităţile chiar au plătit 10.000 de euro unor hackeri pentru recuperarea datelor.

„În 2017 a avut loc un atac informatic la un spital din Maramureş, Sighetu Marmatiei, s-au identificat hackerii respectivi, erau din altă ţară, s-a plătit suma de 10.000 de euro”, a exemplificat Pintea.

Ministrul a subliniat că o astfel de decizie este legală, iar în respectivul caz s-a luat legătura cu Curtea de Conturi deoarece „10.000 de euro sunt nimic faţă de datele stocate acolo”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Privind atacul de joi, o reacție a venit și din partea Serviciului Român de Informații. Reprezentanții SRI au transmis, printr-un comunicat de presă, că din datele pe care le dețin, patru spitale sunt afectate de ransomware-ul BadRabbit. Este vorba despre Victor Babeș – Bucuresti, Huși, Dorohoi și Cărbunești.

”Din datele pe care le deținem până acum, urmare a semnalărilor primite de CERT RO la nr special 1911 și transmise mai departe către Centrul National Cyberint am constatat că sunt afectate de ransomware-ul BadRabbit 4 spitale: Victor Babeș – Bucuresti, Huși, Dorohoi și Cărbunești. O echipă a CNC a plecat la Victor Babeș pentru a analiza situația și a ridica artefactele care ne permit să înțelegem cum are loc infecția și ce măsuri trebuie luate pentru a o opri. Din analizele preliminare efectuate reise faptul că pentru oprirea infecției este suficientă instalarea oricărui produs antivirus recunoscut în domeniu. Cel mai probabil infecția se bazează pe inginerie socială (păcălirea utilizatorului) și nu pe exploatarea unei vulnerabilități (slăbiciuni) a sistemului. Ransomwareul nu este de mare complexitate, fiind detectabil de care orice produs antivirus clasic”, au precizat reprezentanții SRI.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră