Cinci dintre supravieţuitorii masacrului de pe Insula Utoya au apărut în faţa tribunalului din Oslo pentru a le povesti judecătorilor despre clipele de coşmar prin care au trecut în iulie 2011.
Aceştia au oferit detalii cutremurătoare. Unul dintre tineri a rămas agăţat de stânci timp de câteva ore pentru a se feri din calea gloanţelor şi a văzut cum cel mai bun prieten al său a fost ucis. Teroristul norvegian Anders Breivik a ucis pe 22 iulie 2011 şaptezeci şi şapte de persoane în urma unui atentat terorist cu bombă, urmat de o uciderea a 69 de tineri pe Insula Utoya.
Un tânăr de numai 18 ani a fost primul care a apărut în fața judecãtorilor, dar și a teroristului Anders Breivik. Acesta le-a spus judecătorilor norvegieni cum a reușit să se ascundă de ploaia de gloanțe dezlănțuită de Breivik pe Insula Utoya, acolo unde se desfășura un congres al tinerilor laburiști.
Marius Hoft s-a agățat de o stâncă și a rămas acolo timp de mai multe ore pentru a se salva. Cel mai greu moment din timpul atacului a fost atunci când cel mai bun prieten al sãu a fost ucis, la numai câțiva metri deasupra sa iar trupul său a căzut în mare.
„Am început să plâng, dar am decis să dau drumul lacrimilor atunci când mă voi afla în siguranță. Voiam să rămân în viață.”, a declarat acesta, potrivit Sky News.
Tânărul a văzut apoi mai mulþi prieteni cum au fost răpuși de gloanțe și au ajuns în apele mării. Se consideră norocos că Breivik nu a descoperit ascunzătoarea sa. Chiar și salvatorii care au ajuns pe insulă s-au chinuit câteva ore pentru a-l găsi. A fost ultimul supraviețuitor pe care polițiștii l-au salvat.
O altă supraviețuitoare, Frida Holm Skoglund, de 20 de ani, a fost împușcată în picior, dar a reușit să își scoată singură glonțul. Decizia de a sări în apă a fost cea care i-a salvat viața. Aceasta a cerut ca Breivik să fie scos din sală în timpul mărturiei sale.
„Simțeam ceva în coapsă. Am pus mâna și am scos un glonț. Era deformat.„, a spus Frida Skoglund.
Însă alți supraviețuitori nu au fost atât de norocoși. Lars Gronnestad a fost grav rănit, însă a reușit să se salveze. S-a ascuns lângă un copac și s-a acoperit cu pământ. Salvatorii l-au găsit mai mult mort decât viu.
Pe întreaga durată a procesului Anders Breivik a privit fără urmă de emoție pe chip relatările tinerilor. Acesta a recunoscut că este responsabil pentru crime, însă a pledat nevinovat, motivând că actele sale constituiau un act de autoapărare.