Primăria Sânmartin a amplasat 600 de cruci fără aviz în Cimitirul Valea Uzului, pe locuri în care erau îngropați soldați unguri și români

Primăria Sânmartin a amplasat 600 de cruci fără aviz în Cimitirul Valea Uzului, pe locuri în care erau îngropați soldați unguri și români
Foto: Erdely

Primăria Sânmartin a amplasat 600 de cruci fără aviz, cu finanțare din Ungaria, pe locuri în care erau îngropați soldați unguri, români, austrieci, germani, ruşi, italieni şi sârbi, se arăta într-un comunicat publicat pe site-ul oficial al „Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor”.

În comunicat, care prezintă situația juridică a lucrărilor de la Cimitirul eroilor din Valea Uzului, se mai indică şi faptul că Primăria Dărmănești a contruit şi 50 de cruci fără aviz, pe locuri fără morminte.

”Lucrările de restaurare au fost făcute de autoritatea locală din Sânmartin fără respectarea cadrului juridic aplicabil, fără avizul ONCE și fără a ține cont de normele dreptului internațional umanitar”, se arată în comunicat.

„Lucrările au fost finanţate, aşa cum reiese din adresa cu nr. 3b-17/113/02.05.2019 remisă de Grupul Parlamentar UDMR de la Camera Deputaţilor către Ministerul Apărării Naţionale (Anexa nr. 11), din resurse proprii ale Primăriei Sânmartin, contribuţii ale unor persoane fizice, dar şi din donaţii ale Ministerului Apărării din Ungaria, fără înştiinţarea şi consultarea părţii române, contrar reglementărilor dreptului internațional umanitar, și prevederilor acordului româno-ungar în domeniu”, se mai precizează în comunicat.

Tot Oficiul Eroilor arată și că,în 2018, Primăria Dărmănești aînceput un proiect cofinanțat de Ministerul Culturii, pentruamplasarea a 50 de cruci și a altormonumente într-o zonă din cimitir în care nu existau morminte de război în schiţele originale.

În ultimele săptămâni, Cimitirul eroilor din Valea Uzului s-a aflat în centrul mai multor tensiunilor dintre români și maghiari.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`