Uniunea Europeană recunoaşte Guvernul condus de Maia Sandu în Republica Moldova

Uniunea Europeană recunoaşte Guvernul condus de Maia Sandu în Republica Moldova
Foto: pixabay

Lovitură teribilă pentru Vladimir Plahotniuc în lupta pentru controlul asupra Republicii Moldova. Federinca Mogherini, şefa diplomaţiei Uniunii Europene, a anunţat recunoaştere guvernului condus de Maia Sandu, instalat în Parlamentul de la Chişinău dar invalidat de Curtea Constituţional aflată sub controlul oligarhului moldovean.

”Uniunea Europeană este pregătită să colaboreze cu guvernul legitim din punct de vedere democratic, pe baza unui angajament reciproc față de reforme și a principiilor fundamentale consacrate în acordul nostru de asociere. Respectarea statului de drept și a democrației ar trebui să rămână pilonii relațiilor noastre. Aceasta este, în primul rând, ceea ce așteaptă și merită cetățenii Republicii Moldova”, se arată în comunicatul oficial transmis de Federica Mogherini.

Şefa diplomaţiei de la Bruxelles a lansat un apel la calm şi a cerut dialog între reprezentanţii aleşi în mod democratic de cetăţenii din Republica Moldova.

”Având în vedere evoluțiile care au urmat deciziilor luate ieri de către Parlamentul Republicii Moldova, Uniunea Europeană își reiterează cu fermitate apelul la calm și reținere. Dialogul dintre reprezentanții aleși în mod democratic trebuie să rămână cheia pentru găsirea unei soluții la actuala criză politică”, a conchis șefa diplomației europene în comunicatul semnat alături de Johannes Hahn, comisar pentru Politica europeană de vecinătate și negocieri în vederea extinderii.

Reamintim că scena politică de la Chişinău este în pragul unui război civil pe fondul luptei pentru înlăturarea oligarhului Vladimir Plahotniuc de la putere. Socialiştii preşedintelui Igor Dodon au făcut o alianţă cu pro-europenii din blocul ACUM şi au instalat un Guvern condus de Maia Sandu, dar Plahotniuc a replicat prin Curtea Constituţională care a anulat decretul de numire a premierului şi l-a suspendat din funcţie pe preşedintele Igor Dodon pentru a îl lăsa în loc pe omul lui Plahotniuc, Pavel Filip, care a dizolvat Parlamentul şi a convocat alegeri anticipate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
17:37 - Un polițist din Cluj a fost prins beat la volan. Bărbatul a intrat cu mașina într-un șanț și a refuzat drugtest
17:31 - Laurențiu Gîdei: Cu siguranță, din partea PSD nu se strâng și nu se vor strânge semnături pentru niciun altfel de candidat, exceptând candidații noștri (VIDEO)
17:25 - Victor Ponta redevine doctor: Curtea Supremă a anulat Ordinul Ministerului Educației prin care i s-a retras titlul. Decizia e definitivă
17:15 - Irinel Columbeanu s-a atașat de o colegă de la azil. Ion Cassian a dezvăluit cine este: „E vecina lui, fostă profesoară!”
17:10 - Ce a pățit o femeie într-un aeroport din Turcia. A rămas sechestrată: „Unii dintre gardieni m-au îngrozit!”
17:04 - De 25 de ani, revista Biz scrie istorie în presă și evenimentele de business
16:59 - Județul din România unde poți cumpăra în această lună o casă cu doar 4.000 de euro. Ce include proprietatea și unde se află mai exact
16:50 - Ligia Deca: Am dublat bugetul programului „Primul student în familie”. Cel puțin 10.000 de elevi vor avea șansa de a merge la facultate, chiar dacă provin din familii cu resurse financiare limitate
16:40 - Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, convocat pe 25 septembrie cu privire la starea tehnică a Planșeului Unirii și adoptarea de măsuri pentru demararea lucrărilor de reabilitare (FOTO)
16:40 - Geoană sare în apărarea nevăzătorilor: Guvernanții nu fac destul ca nevăzătorii să aibă o „viață demnă”