Guvernul spaniol a anunţat un nou pachet de reforme, în special în sectorul bancar

Guvernul spaniol a anunţat un nou pachet de reforme, în special în sectorul bancar
Foto: businessandfinance.ie

Guvernul spaniol a anunţat conţinutul unui nou pachet de reforme, îndreptate în special către sectorul bancar, al căror scop este aducă economia ţării pe drumul cel bun. Măsurile vin la numai câteva zile după ce guvernul a decis să privatizeze parţial una dintre cele mai importante instituţii financiare spaniole. În urma anunţului, cotaţiile de la bursa din Madrid au scăzut cu trei procente.

Principalul sector vizat de mãsurile de reformã este cel bancar, și asta pentru executivul de la Madrid dorește să redea încrederea investitorilor iar piața spaniolă să redevină credibilă și atractivă. Astfel, guvernul le va cere bãncilor sã punã deoparte încã 30 de miliarde de euro pentru a se proteja de riscurile aduse de împrumuturile neperformante.

Prevederile anterioare au obligat deja instituțiile bancare să dispună de 54 de miliarde de euro pentru acoperirea împrumuturilor nerambursate.

Printre noile mãsuri se numãrã și posibilitatea ca bãncile sã împrumute bani de la guvern. În cazul în care suma nu poate fi returnatã, oficialii madrileni pot naționaliza parțial respectiva instituție.

Pentru ca reforma sã poatã fi implementatã, oficialii au decis cã este nevoie de un audit pentru evaluarea activelor deținute de bãnci.

Guvernul dorește să existe transparență absolută și claritate pentru a spulbera orice dubiu cu privire la situația Spaniei.„, a spus Luis de Guindos, ministrul de finanțe al Spaniei.

Comisia Europeană a avertizat că reforma bancară impune condiții mai grele de acordare a împrumuturilor pentru consumatori, iar acest fapt ar putea să afecteze economia. Comisia prevede că economia spaniolă se va contracta cu 1.8 la sută în 2012 și cu 0.3 procente în 2013 și este reticentă în ceea ce privește atingerea țintei de deficit bugetar. Însã oficialii spanioli sunt încrezãtori cã își vor îndeplini angajamentele financiare.

Alãturi de sectorul bancar, cele mai disputate mãsuri sunt cele care prevãd reducerea sumelor acordate ca ajutor social. Oamenii dunt hotărâți sã iasã în stradã pentru a-și arãta nemulțumirea.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
08:18 - Armata israeliană l-a ucis pe unul dintre cei mai importanți lideri Hezbollah
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)