Momente ISTORICE la Blaj: Cine sunt cei șapte episcopi-martiri beatificați de Papa Francisc 

Momente ISTORICE la Blaj: Cine sunt cei șapte episcopi-martiri beatificați de Papa Francisc 

Vizita Papei Francisc în România are, duminică, un nou moment plin de emoţie: slujba de beatificare a celor şapte episcopi greco-catolici, morţi în urma prigoanei din închisorile comuniste. Patru dintre episcopii beatificaţi au murit în închisorile din Sighet şi Gherla. Mormintele acestora au rămas necunoscute. Ceilalţi trei, supravieţuitori ai Sighetului, au fost îngropaţi, sub supravegherea Securităţii, în Cimitirul Bellu din Bucureşti.

Valeriu Traian Frențiu, născut în 25 aprilie 1875, a fost episcop al Lugojului, până în 1922, când a fost transferat la Oradea. În 1948, a fost arestat la Oradea, apoi dus în lagărele de la Dragoslavele şi de la Mănăstirea Căldăruşani. În 1950, a ajuns în Penitenciarul de la Sighet, unde, după doi ani, din cauza tratamentului inuman a murit la 11 iulie 1952. A fost îngropat într-o noapte, fără sicriu, într-o groapă comună din Cimitirul Săracilor.

Vasile Aftenie s-a născut la 14 iunie 1899, în satul Lodroman. A studiat la Roma şi a predat la Blaj şi Bucureşti. A fost arestat la 28 octombrie 1948 şi dus în lagărele de la Dragoslavele şi Mănăstirea Căldăruşani. În mai 1949, a fost transferat şi izolat la Ministerul de Interne, supus torturii, iar apoi dus la închisoarea Văcăreşti, unde a murit la 10 mai 1950.

Ioan Suciu s-a născut la 4 decembrie 1907, la Blaj, într-o familie de preoţi. A studiat Teologia la Roma. A fost arestat tot pe 28 octombrie 1948 şi dus în lagărele de la Dragoslavele şi la Mănăstirea Căldăruşani. În octombrie 1950 a fost dus la Penitenciarul din Sighetul Marmaţiei. Din cauza regimului de izolare, bolii de stomac, frigului şi foamei, a murit la 27 iunie 1953. Nici astăzi, nu este recunoscut locul unde a fost îngropat.

Tit Liviu Chinezu s-a născut în anul 1904, în comuna Huduc, judeţul Mureş. În 1925, a început studiile teologice la Roma. A fost arestat în aceeaşi zi cu ceilalţi şi sud în aceleaşi lagăre. Apoi, Tit Liviu Chinezu a fost transferat la Penitenciarul din Sighetul Marmaţiei, unde a murit pe 15 ianuarie 1955. A fost îngropat fără sicriu, noaptea, în Cimitirul Săracilor, la fel, fără a i se cunoaşte locul.

Ioan Bălan s-a născut la Teiuş, la 11 februarie 1880. A studiat Teologia la Seminarul Central din Budapesta și Viena şi a locuit la Blaj şi Bucureşti. A fost arestat tot pe 28 octombrie 1948 și dus la Dragoslavele, apoi la Mănăstirea Căldăruşani şi ulterior la Penitenciarul din Sighetul Marmaţiei, în mai 1950. A fost mutat cu domiciliu obligatoriu la Mănăstirea Curtea de Argeş. În 1956, a fost transferat la Mănăstirea ortodoxă de Maici de la Ciorogârla, unde a rămas în izolare până la sfârşitul vieţii. S-a îmbolnăvit şi a murit într-un spital din Bucureşti, pe 4 august 1959.

Alexandru Rusu s-a născut la 22 noiembrie 1884, în Şăulia de Câmpie. A studiat Teologia la Budapesta. La 30 ianuarie 1931 a avut loc la Blaj consacrarea lui ca Episcop de Maramureş. Tot pe 28 octombrie 1948, a fost arestat şi dus în lagăr. În 1957, Tribunalul Militar l-a condamnat la 25 de ani muncă silnică pentru instigare şi înaltă trădare, ajungând la Gherla. În primăvara anului 1963 s-a îmbolnăvit grav, la 9 mai acelaşi an, a murit.

Cardinalul Iuliu Hossu s-a născut la 30 ianuarie 1885 în satul Milaş, judeţul Bistriţa-Năsăud. În 1904 și-a început studiile teologice, la Roma.

La 1 decembrie 1918 Episcopul Iuliu Hossu citeşte Declaraţia Unirii pe Câmpia Blajului. Tot pe 28 octombrie 1948 este arestat şi dus în lagăr. În 1950 ajunge la Penitenciarul din Sighetul Marmaţiei. A murit pe 28 mai 1970 în Spitalul Colentina din Bucureşti. Ultimele lui cuvinte au fost: „Lupta mea s-a sfârşit, a voastră continuă”!

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
14:29 - CTP, noi comentarii despre David Popovici: „Dacă era vorba despre un fotbalist de un dribbling și o bară de o seară aș fi scris vreun cuvânt?” / „Îl consider ca fiind cel mai inteligent, educat și matur dintre marii sportivi ai României”
14:24 - Ucraina a primit până acum mai puțin de jumătate din ajutorul militar promis de SUA, acuză Zelenski și spune că de vină ar putea fi corupția americanilor
14:12 - Emilio Echevarría, actorul cunoscut mai ales pentru filmele „Amores Perros” și „Die Another Day”, a murit la 80 de ani
14:09 - Newsweek: Cât este indemnizația pentru concediu de creștere copil, de acomodare și de adopție. Vești proaste
13:44 - Tânăr din Vâlcea, declarat dispărut de tatăl său, găsit mort în albia unui râu. Poliția cercetează cazul
13:39 - Pediatrii din Iași cer interzicerea comercializării petardelor: 30 de copii au ajuns la urgențe cu răni grave
13:36 - Europa ar putea simți în curând o „presiune intensă” pentru a ajunge la un acord cu Moscova, avertizează ministrul de Externe polonez
13:09 - Codin Maticiuc, după ce David Popovici a fost criticat că și-a luat mașină: „Ce mai urmează, Doamne, ce?! Să-și ia una și Sebastian Stan”
12:42 - Un român beat a înjunghiat un adolescent în metroul din Roma. Bărbatul a fost arestat, deși l-a amenințat pe băiat să nu sune la poliție
12:38 - Scene șocante în Satu Mare. După ce maşina i-a fost incendiată în faţa casei, proprietarul a primit ameninţări cu moartea