Trei soldaţi sirieni au fost ucişi şi alţi şapte au fost răniţi în urma unor bombardamente efectuate de Israel în decursul nopţii de sâmbătă spre duminică, la doar câteva ore după ce două rachete au fost trase din Siria către poziții israeliene de peÎnălţimileGolan, informează publicaţia israeliană Haaretz.
Potrivit Armatei Israeliene, citate de Hareetz, Aviaţia şi elicopterele au lovit două baterii de artilerii, mai multe posturi de observare din apropierea graniţei, precum şi o baterie de apărare anti-aeriana.
„Nu vom tolera atacuri în teritoriul nostru şi răspundem cu forţa oricărei agresiuni îndreptate împotriva noastră. Aceasta este o politică constantă, pe care o promovez şi pe care voi continua să o promovez pentru garantarea securităţii Israelului”, a declarat premierul israelian, Benjamin Netanyahu.
De cealaltă parte, presa siriană a precizat că bombardamentele ar fi vizat poziţii ale armatei iraniene şi ale grupării Hezbollah – o grupare proxy finanţată de Iran. Aceeaşi sursă a confirmat că, într-adevăr, trei soldaţi sirieni au murit, printre care şi un ofiţer.
Contra-atacul Israelului a venit ca răspuns la un bombardament venit din teritoriul sirian şi care a vizat poziţii israeliene de pe Înălţimile Golan. Tirul rachetelor a fost, însă, imprecis, una dintre ele căzând chiar în teritoriul israelian, iar cealaltă într-o zonă nepopulată din apropierea unei baze militare israeliene.
Cel mai probabil, rachetele utilizate sunt de provenienţăiraniană, cunoscute pentru imprecizia lor.
Foto: Muntele Hermon, una dintre țintele vizate de rachetele trase din Siria (sursă foto: Wikipedia / Beivushtang)
Schimbul de focuri dintre forţele israeliene şi cele siriene au fost relativ frecvente de când a izucnit războiul civil din Siria, mai ales în apropiereaÎnălţimilor Golan.Acest lucru s-a datorat, nu o dată, și faptului că Siria găzduieșteforţe militare iraniene, precum de exemplu cele ale Corpului Gărzii Revoluţionare Iraniene – forţele de elită ale Armatei iraniene.
De altfel, încă de dinainte de izbucnirea războiului civil, Siria se afla în sfera de influenţă a Iranului (împreună cu Libanul) – aspect care a constituit şi unul dintre motivele pentru care ţară a intrat în război civil de la bun început.
Şi pe parcursul războiului civil (precum şi pe durata existenţei Statului Islamic), Siria a beneficiat de un ajutor material consistent (bani sau armament), precum şi de ajutorul diferitelor grupuri proxy controlate de Iran, precum Hezbollah de exemplu – o grupare care dominăLibanul, dar care s-a implicat în războiul civil din Siria la cererea Teheranului.
Între Israelul şi Siria există, însă, o animozitate ce datează încă din anii 60′, atunci când cele două au fost implicate în Războiul de Şase zile. În acel război, Israelul a capturat Înălţimile Golan, un punct strategic aflat chiar la graniţa dintre cele două state. Tot atunci s-a dat şi una dintre cele mai mari bătălii de tancuri, în urma căreia Siria a pierdut aproximativ 300 de tancuri, în timp ce Israelul (care beneficia de avantajul terenului înalt) a pierdut sub 80.
În 1973, cele două au purtat un nou război, în speţă Războiul de Yom Kippur, încheiat de asemenea cu victoria Israelului.
Foto: Tank israelian „Merkava”, unul dintre cele mai bune tancuri de luptă în deşert (sursă foto: Wikipedia / Zachi Evenor)