Războiul economic este ceea ce sperie cel mai tare perspectivele de dezvoltare la nivel mondial! O analiză realizată de Bloomberg plasează România locul 17 din 21 în topul celor mai vulnerabile economii, alături de Chile, Africa de Sud, Croaţia şi Mexic.
Acest clasament a fost realizat pe baza unor indicatori precum: impactul războiului comercial (în funcţie de ponderea exporturilor spre SUA şi China raportată la PIB-ul nominal), poziţiile de cont curent, ratingul suveran şi rezervele valutare, conform ştirileprotv.ro.
Majoritatea ţărilor care se situează pe primele poziţii în acest clasament au perspective robuste de creştere economică. Scorurile înregistrate de Filipine şi Egipt sunt mai mari pentru că recentele vânzări de pe pieţele în curs de dezvoltare au lăsat activele lor relativ subevaluate. În schimb, Mexicul se confruntă cu ameninţarea unor noi tarife vamale din partea preşedintelui SUA, Donald Trump.
“Economiile care au fie o cerere internă solidă, mai mici expuneri comerciale pe China şi SUA sau cele cu mai multe restricţii pentru investitorii străini să acceseze pieţele sunt mai izolate. Este de înţeles de ce ţări precum Mexicul, care sunt mai vulnerabile la încetinirea economiei SUA, au un scor mai slab”, a declarat Satoru Matsumoto, manager la Asset Management One Co.
Cât priveşte întrebarea care macină numeroşi analişti, şi anume câţi ani ar putea ţine un război economic, răspunsul unui fost vice-ministru al Comerţului este absolut îngrijorător. Acesta a avertizat că există pericolul unui război comercial care ar putea dura “peste 30 de ani şi chiar 50 de ani”.