Liderii sindicali la nivel naţional rămân fără ocupaţie. Salariile bugetarilor, diferenţiate sectorial

Liderii sindicali la nivel naţional rămân fără ocupaţie. Salariile bugetarilor, diferenţiate sectorial

Liderii sindicali de la nivel național vor rămâne fără obiectul muncii, pentru că noua Lege a Dialogului Social va desființa contractul colectiv de muncă. Mai mult, funcționarii care vor face grevă, nu vor fi plătiți în perioada respectivă şi vor beneficia doar de asigurarea medicală. Aşa arată noua Lege a Dialogului Social, pe care Executivul îşi va asuma răspunderea în Parlament.

Prin aceeaşi procedură va fi adoptată şi actul normativ privind încadrarea şi salarizarea cadrelor didactice, în 2011.

Proiectul de lege care modifică Dialogul Social prevede desfiinţarea contractului coletiv de muncă. Acest lucru înseamnă că liderii de sindicat de la nivel naţional rămân fără activitate, în timp ce sindicaliştii sectoriali capătă putere.

„Contractul colectiv de muncă, la nivel naţional, îşi încetează existenţa…Le slăbesc îndravedăr poziţia liderilor de rang naţional, pentru că într-un fel sau altul pierd obiectul muncii…Este o lege care întăreşte linia a doua şi a treia a liderilor de sindicat. Este o lege care întăreşte şi dă forţă organizaţiilor sindicale”, a declarat ministrul Muncii, Ioan Botiş.

Pentru că vor fi desfinţate contractele colective de muncă, salariile din sistemul bugetar vor fi diferenţiate la nivel sectorial.

„Va fi un salariu minim brut, prin hotărâre de Guvern, şi peste acest salariu, se vor negocia, la nivel de unitate, salarii care pot fi cu mult mai mult sau mai puţin decât salariul minim brut garantat în plată”, a precizat Ioan Botiş.

În ceea ce priveşte dreptul sindicatelor să mai organizeze greve la nivel naţional, situaţia se complică.

 „Am mutat centrul de greutate din zona conflictului, din zona declanşării grevei, spre dialog, spre conciliere…Funcţionarul dacă intră în grevă, nu este salarizat”, a adăugat ministrul Muncii.

Alături de Legea privind Dialogul Social, Executivul îşi va asuma răspunderea şi pe Legea privind încadrarea şi salarizarea profesorilor în 2011. Premierul Emil Boc a reiterat faptul că este nevoie cât mai repede de Legea privind salarizarea cadrelor didactice, pentru a nu se perpetua discrepanţele majore existente în acest moment.

„Această lege este impusă de practicile neunitare cu salarii de 50% a salariilor profesorilor din învăţământul preuniversitar, în unele zone din ţară, în special Botoşani şi Suceava. Prin această lege, peste 95% dintre profesori nu suferă niciun fel de diminuare salarială”, adeclarat premierul Emil Boc.

Cele două legi vor fi transmise Parlamentului, astfel încât să intre în şedinţa de luni, a biroului Permanent al Parlamentului, pentru stabilirea datei de angajare a răspunderii.

Emil Boc, faţă cu asumarea

Urmăriți B1TV.ro și pe
`