PREMIERĂ în justiție: Procuror, despăgubit pentru condiții improprii de muncă. Ce sumă va primi (VIDEO)

PREMIERĂ în justiție: Procuror, despăgubit pentru condiții improprii de muncă. Ce sumă va primi (VIDEO)
Foto: pixabay.com

Premieră în Justiţia din România. Un procuror din Capitală va primi daune morale în valoare de peste 14.000 de euro. Asta pentru că statul nu i-a asigurat condiții decente de muncă, informează B1 TV. Decizia a fost dată în această saptamană de Tribunalul Bucureşti şi poate fi contestată cu apel.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Parchetul de pe lângă Tribunalul București trebuie să-i plătească unui procuror daune morale în valoare de 14.400 de euro pentru încălcarea dispozițiilor legale privitoare la condițiile de muncă ce trebuie asigurate personalului angajat. În plus, cele două parchete trebuie să-i plătească procurorului suma de 400 de euro/lună, începând cu data de 15 ianuarie 2019 și până când îi asigură condițiile de muncă.

Decizia, o premieră pentru justiția din România, a fost luată în această săptămână de Tribunalul București și poate fi contestată cu apel.

Este vorba de prevederea potrivit căreia: „Calculul suprafețelor folosite ca birouri, pe ansamblul instituției, se face în funcție de numărul de personal și de suprafața medie de 5 m2/persoană, iar în cazul posturilor care utilizează calculatoare sau planșete, de 6 m2/persoană.”

În acest context, procurorul s-ar fi plâns că unul dintre colegii săi s-ar fi îmbolnăvit de o boală contagioasă și riscă să-i îmbolnăvească pe ceilalți procurori din birou, susțin sursele citate. La finalul anului 2017, Asociația Forumul Judecătorilor din România a dat publicității un colaj foto care compară imagini din unele instanțe și parchete din țara noastră cu sediile instituțiilor din Africa sau Siria.

„De multe ori, instanțele prezintă o insuficiență severă a personalului, există în continuare dezechilibre în alocarea resurselor umane”, se arată într-un comunicat de presă.

Potrivit raportului realizat de CSM privind starea Justiției în 2018, la nivelul întregii țări și-au desfășurat activitatea un număr de 176 de parchete pe lângă judecătorii, 42 parchete pe lângă tribunale, 1 parchet specializat pentru cauze cu minori și familie, 15 parchete pe lângă curțile de apel și parchetul de pe lângă Instanța Supremă.

Toate aceste parchete au înregistrat un volum total de activitate de 3.324.601 lucrări, din care 1.753.540 de dosare penale. Potrivit raportului, aceste situații au fost identificate ca vulnerabilități de către procurorii din țară. Magistrații s-au plâns de lipsa unor sedii adecvate desfășurării activității, subfinanțarea sistemului judiciar, schemele reduse de personal sau volumul ridicat de activitate.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:29 - Dan Dungaciu: Maia Sandu are o șansă, în primul rând, bazată pe mobilizarea diasporei. Nu văd niciun candidat care, chiar dacă ar spune-o, i-ar da voturile / Trebuie să regândim aproape radical strategia pentru 2025 (VIDEO)
22:05 - Florin Roman: Câciu mai bine s-ar ocupa de ministerul pe care s-a pus praful de când îl conduce. Să se apuce să-și caute gradul de absorbție, cu lupa, dacă altfel nu îl găsește
21:43 - Adrian Câciu, după declarațiile liderului PNL: „Ceaușescu s-a reîncarnat! Bolșevismul galben este pe val!” / „În aceeași oală cu Ciucă intră și Nicușor Dan, pretins de dreapta, practic un stângist din extrema progresistă”
21:23 - Jeremy Clarkson a suferit o operație „extrem de urgentă” la inimă. Regimul „oribil” pe care trebuie să îl țină: „Care e rostul?”
21:00 - Un șofer băut și drogat a mers cu mașina pe trotuar în Constanța
20:39 - O tânără a intrat cu mașina în zidul unei clădiri. Cinci persoane rănite
20:17 - Hezbollah „condamnă cu fermitate agresiunea sionistă” împotriva Iranului și acuză SUA că „poartă responsabilitatea deplină pentru masacrele, tragediile și durerea” provocate de Israel
19:55 - Marcel Ciolacu: Ne-am ales cu foarte multe după mandatul lui Iohannis, avem trei găuri (VIDEO)
19:34 - România, învinsă categoric de Elveția la Trofeul Carpați. Joc modest al „tricolorelor” în fața unei naționale mult mai slab cotate
19:09 - Două tinere au căzut cu mașina în râu. Cum s-a produs accidentul