Emmanuel Macron vine la Sibiu cu o propunere revoluţionară: „Suntem pe cale să formăm o alianţă pe această temă”

Emmanuel Macron vine la Sibiu cu o propunere revoluţionară: Suntem pe cale să formăm o alianţă pe această temă
foto: Hepta.ro / DPA Images / Nicolas Maeterlinck

Liderii europeni se reunesc pe 9 mai la Sibiu în cadrul unui Consiliu European informal în care vor fi discutate mai multe teme ce pot marca viitorul Europei.

De asemenea, Emmanuel Macron a anunţat că va propune o iniţiativă pentru protecţia climatului care ar avea ca obiectiv ”zero carbon pentru anul 2050”.

”Suntem pe cale să formăm o alianţă pe această temă”, a declarat preşedintele francez, luni, după o discuţie cu premierul olandez Mark Rutte.

Potrivit AFP, Macron şi Rutte, aflaţi în dezacord în legătură cu unele opţiuni economice, sunt însă aliaţi pentru scrutinul european din 26 mai: partidul premierului olandez este afiliat grupului centrist şi liberal ALDE (Alianţa Democraţilor şi Liberalilor pentru Europa), la care ar putea adera eurodeputaţii partidul prezidenţial francez. Nu este însă cazul cancelarului german, Angela Merkel, al cărei partid, Uniunea Creştin-Democrată (CDU, conservatoare), este aliat al Partidului Popular European (PPE, de dreapta).

”Împreună cu Mark Rutte acţionăm de doi ani pentru o Europă care funcţionează. Avem multe viziuni comune”, a dat asigurări Macron, menţionând printre altele, climatul, extinderea UE, compromisuri privind reforma zonei euro, conform Agerpres.

”Alegerile care vin nu sunt nici anodine, nici obişnuite. Popoarele noastre trebuie să aleagă într-o chestiune simplă: stop sau din nou”, a declarat preşedintele francez, apărând o Europă ”mai suverană, mai ecologică, mai socială, dar o Europă puternică adevărată, mai puternică din punctul de vedere al economiei, inovaţiei, apărării şi al climatului.

La rândul său, Mark Rutte a subliniat că Franţa şi Olanda sunt de asemenea de acord în ce priveşte lupta împotriva migraţiilor secundare (când migranţii sosesc printr-o altă ţară europeană), principiul solidarităţii pentru primirea de migranţi şi o revizuire a spaţiului Schengen, precum şi în legătură cu o politică industrială europeană.

”Din când în când avem divergenţe, dar, când suntem de acord, aceasta devine imediat compromisul european”, a conchis Rutte.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`